Намирането на подходящо лечение при хронична мигрена все още е предизвикателство пред медицината. Състоянието може да бъде толкова мъчително за пациентите, че да предизвика невъзможност за изпълняване на рутинните ежедневни дейности и да доведе до загуба на производителност. Според учените основата на лечението на хронична мигрена е превенцията, но повечето изследвания, посветени на профилактика на мигрена, разглеждат епизодичната, а не хронична мигрена. Хроничната мигрена протича с 15 или повече пристъпа на месец в продължение на 3 месеца. Тя се различава от епизодичната мигрена и от главоболието при прием на лекарства. Рисковите фактори за хронична мигрена, които могат да бъдат повлияни включват прием на кофеин, затлъстяване, депресия, нарушения на съня, прекомерна употреба на аналгетици и неефективно лечение на остра мигрена. В следващите редове споделяме повече за лечението на мигрена при бременни, подрастващи и възрастни хора.

Мигрена през бременността

Известно е, че мигрената е състояние, силно свързано с хормоналните колебания. Това обяснява значително по-честите пристъпи на главоболие при жените в сравнение с мъжете. Около 50% до 75% от бременните с мигрена установяват, че пристъпите на главоболие се подобряват по време на износването на плода. Други жени обаче нямат такъв късмет и е доказано, че мигрената засяга 10% до 17% от бременните. Тъй като някои лекарства срещу главоболието крият рискове от увреждане на плода при бременни жени, е задължително бъдещите майки с мигрена да се консултират със специалист, който да ги насочи към подходящи медикаменти и терапии.

Мигрена при деца и подрастващи

Овладяването на мигрената в детска и юношеска възраст също може да се окаже предизвикателство. Причината е, че не всички медикаменти, използвани за лечение на мигрена при възрастни, са ефективни и безопасни за употреба от малчуганите и подрастващите. Възможно е в домашни условия да се прилагат болкоуспокояващи, природни средства или в тежките случаи на хронична мигрена – медикаменти с лекарско предписание. Мигрената в детска и юношеска възраст е диагноза, която изисква индивидуален подход и терапия, назначена от специалист.

Лечение на хронична мигрена при възрастни хора

Предизвикателствата пред лечението на мигрена при хора в напреднала възраст идват от съпътстващите заболявания. Терапията при възрастни трябва да бъде съобразена с наличието на болести, приема на лекарства за други състояния (лекарствени взаимодействия), способността на организма да абсорбира медикаментите и още съображения. Като цяло се счита, че мигрената е по-рядко срещано състояние с напредване на годините. Някои жени с хронична мигрена съобщават за подобрение след менопаузата. Но когато мигрената не отшумява с годините, възрастните хора се нуждаят от специална грижа и професионален подход за лечение.

Природно лечение на хронична мигрена

Специалистите у нас препоръчват Мигренон / Migrenon® за овладяване на мигренозно главоболие във всяка възраст. Продуктът е вдъхновен от природата. Активното вещество е партенолид (екстракт от Моминска вратига, Tanacetum parthenium). Това е естествено съединение, използвано отдавна за предотвратяване на мигрена. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигрена. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на болката и честотата на мигренозните атаки.

Продуктът е напълно безопасен дори при продължителна употреба. Няма данни за странични ефекти. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Препоръчително е приложението да става след преглед от лекар. Спирането трябва да е постепенно.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This