По-късното начало на сутрешните учебни занятия би помогнало при мигрена в пубертета. Това предполага проучване, публикувано в онлайн изданието на списание Headache: The Journal of Head and Face Pain от 25 ноември 2020 г. Разковничето е в това, че режимът на подрастващите ще се пренастрои към биологичния им часовник, според който те лягат и стават късно.

Мигрена в пубертета и по-късно започване на учебните занятия като начин за справяне с проблема

„Вече има доказателства за връзка между съня и мигрената. Установено е, че достатъчното сън, както и лягането и ставането по едно и също време всеки ден може да намали честотата на мигрената“. Коментарът идва от д-р Ейми Гелфанд, детски невролог от Калифорнийския университет и главен автор на проучването.

Изследването е проведено сред повече от 1000 американски гимназисти. Близо половината от тях започват училище преди 8:30 ч. сутринта, останалите – по-късно.

Анализът на данните показва, че юношите с мигрена, които са започвали занятия преди 8:30 ч., са страдали от главоболие средно 7,1 дни в месеца. Докато тези с по-късно начало на учебния ден – средно 5,8 дни в месеца.

Факторите, които са взети предвид при тази оценка, са липса на сън, пол, ниво на дневна заетост, прием на антимигренозни лекарства.

Очаквания и реалност

„Надяваме се, че положителните резултати ще бъдат потвърдени. Все пак началото на учебните занятия е модифицируем фактор. Промяната му може да доведе до значително намаление на дните с мигренозно главоболие в месеца при юношите. А оттам и до по-малко отсъствия в училище“, смята д-р Гелфанд.

От Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчват часовете в прогимназиален и гимназиален етап да започват не по-рано от 8:30 часа. По данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обаче едва 18% от държавните средни и гимназиални училища в САЩ спазват указанието. Към момента Калифорния е единственият щат, който е приел закон, изискващ здравословно време за започване на училище при подрастващите.

Има и още едно решение при мигрена в пубертета

Специалистите у нас препоръчват Мигренон / Migrenon® за овладяване на мигренозно главоболие в юношеския период. Продуктът е вдъхновен от природата. Активното вещество е партенолид (екстракт от Моминска вратига, Tanacetum parthenium). Това е естествено съединение, използвано отдавна за предотвратяване на мигрена. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигрена.

Приемът е удобен – по 1-2 течни капсули дневно, след хранене. Дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето.

Продуктът е напълно безопасен дори при продължителна употреба. Няма данни за странични ефекти. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Добре е приложението да става след преглед от лекар. Спирането трябва да е постепенно.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This