Какво е мигрена

Какво представлява мигрената?

Мигрената е често заболяване. През последните 20 години броят на засегнатите се е увеличил с 50%. Мигрената се характеризира с пристъпи на главоболие и продължителност, обикновено от 4 до 72 ч. Болката има пулсиращ характер и най-често е с едностранна локализация. В повечето случаи главоболието се придружава от гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звук.

 

Как настъпва мигрената?

Точният механизъм е неизвестен. Приема се, че мигрената има съдов произход. Нарушената функция на тромбоцитите за освобождаване на серотонин се свързва с промени в мозъчните съдове, които водят до мигренозен пристъп.

 

Колко вида мигрена има?

Специалистите различават три вида мигрена:

  • класическа мигрена (с аура, т.е. предизвестие)
  • обикновена мигрена (без аура, при 85% от случаите)
  • други мигренозни нарушения, напр. менструална мигрена

 

Какво представлява аурата?

Аурата се проявява с пристъпи на зрителни, сетивни, моторни, говорни и други нарушения. Тя се наблюдава при 10% от случаите на мигрена. Обикновено се развива в интервал от 5 до 20 мин. и продължава около час. Главоболието идва веднага след аурата или най-късно до час. В повечето случаи на мигренозен пристъп аурата отсъства.

 

Какво представлява менструалната мигрена?

Дефинира се като повтарящи се пристъпи, по време или непосредствено преди менструация. Тя е свързана с понижено ниво на женския полов хормон (естроген).

 

Кой страда от мигрена?

Мигрената се наблюдава по-често при жените (около18%), отколкото при мъжете (6%). Тя засяга повече млади хора, като пристъпите обикновено намаляват с напредване на възрастта. Мигрената засяга около 7% от децата. При 80% от болните има наследственост.

 

Какви са провокиращите фактори за мигрена?

  • определени храни и напитки – кофеин, шоколад, алкохол и др.
  • някои лекарства – вазодилатори, хормонозаместителна терапия и др.
  • стрес, тютюнопушене, непълноценен сън, гладуване и др.

 

Kакъв е ходът на развитие на мигрената?

  • наблюдава се подобрение при бременност и с напредване на възрастта
  • много рядко може да доведе до неврологични усложнения.
  • с правилно лечение повечето пациенти постигат нормално качество на живот

 

Как се лекува мигрената?

Лечението започва с избягване на провокиращите фактори. Лекарствената терапия се прилага в две направления: лечение на мигренозен пристъп и профилактика. Лечението на мигренозния пристъп трябва да започне в началото на пристъпа, за да бъде успешно. Обикновените болкоуспокояващи средства са достатъчни при леки форми на мигрена. При по-тежки случаи се използват лекарства като ерготамини, триптани и др., които трябва да се прилагат само по лекарско предписание. Лекарствата обаче имат редица противопоказания и нежелани реакции. В същото време, пациентите с чести и тежки пристъпи, се нуждаят и от профилактично лечение. Mигренон срещу мигрената. Природата има отговор и това е партенолид – активната съставка на Mигренон – природен продукт, безопасен дори и при продължително приложение.

 

Полезни съвети при мигрена

  • избягвайте храни, напитки и лекарства, провокиращи мигрената
  • ограничете стреса, тютюнопушенето, непълноценния сън и гладуването
  • по време на пристъп изберете почивка и сън, далеч от шум и ярка светлина
  • приемайте редовно Mигренон

Pin It on Pinterest

Share This