Билката моминска вратига, често назовавана като вратига, е малко позната сред населението, но отдавна е призната като лечебно средство в медицинските среди. Екстрактът от вратига с високо съдържание на партенолид се ползва изключително успешно като лек за мигрена. Имайки предвид колко трудно се поддават на лечение случаите на мигрена, доказано ефективният екстракт от вратига ще се налага все повече в медицинската практика.

Моминска вратига – приложение като лек за мигрена

Латинското наименование на моминската вратига е Tanacetum parthenium. Изборът на това име е предопределен именно от високото съдържание на партенолид в цветовете и плодовете на вратигата.

Биологичната активност на екстракта от вратига с високо съдържание на партенолид е доказана, макар и все още ненапълно проучена. Като потенциално най-важна за медицинската практика се посочва ролята на този екстракт при лечението на мигрена.

Първоизточник на мигренозния пристъп са спазмите на някои кръвоносни съдове в мозъка. Свиването и отпускането на гладката мускулатура в съдовите стени дразни болковите рецептори, разположени около тях. Така провокира силното и трайно мигренозно главоболие. В допълнение към съдовите спазми, при мигренозен пристъп се отчита и повишена секреция на серотонин – т.нар. хормон на щастието. Счита се, че той също участва в отключването на главоболието. Партенолид в екстракта от моминска вратига повлиява серотониновата секреция и съдейства за намаляване тежестта на мигренозните пристъпи.

Природен продукт с оптимално съдържание на екстракт от вратига

Като първи избор при назначаване на лечение на мигрена много специалисти се доверяват на природния продукт Мигренон/Migrenon®. В състава му е включен висококачествен и стандартизиран екстракт от вратига с оптимално съдържание на партенолид. Приемът на Мигренон помага за бързото и трайно овладяване на мигрената. Екстрактът от вратига помага както за намаляване тежестта на мигренозните пристъпи, така и на тяхната честота. Това превръща Мигренон в природно средство № 1 за всеки, търсещ доказан и траен лек за мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This