Лекарства за профилактика на мигрена, които са подходящи за възрастни, не действат на деца и подрастващи. Това става ясно от публикувано на 10 февруари 2020 г. изследване в JAMA Pediatrics. То е проведено от международен екип от учени.

Познатите лекарства за профилактика на мигрена в детска и юношеска възраст са неефективни според проучването

Лекарствата, които се използват за профилактика на мигрена в детска и юношеска възраст, не са много. Използването им обаче до голяма степен се основава на резултатите от проучвания с възрастни пациенти, подчертават учените. Това обстоятелство поражда въпроса какво наистина работи за децата и юношите. В търсене на отговор изследователите анализират данни от 23 проучвания, проведени между 1967-2018 г. сред над 2200 млади пациенти. Близо ¼ от всички изследвани пациенти са получавали неактивно плацебо. Останалите са приемали различни лекарствени средства като:

  • антиепилептици
  • антидепресанти
  • калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали)
  • антихипертензивни медикаменти

При анализа на резултатите учените забелязват, че…

  • нито едно от лекарствата не е по-ефективно от плацебо при мигрена в дългосрочен план (5-6 месеца или повече)
  • само два от използваните медикаменти (пропранолол и топирамат) имат краткосрочна полза (по-малко от 5 месеца)

Коментарите на учените

„По всичко изглежда, че превантивното медикаментозно лечение на детска мигрена с посочените лекарства НЕ е по-ефективно от плацебо“. Това заявява д-р Козима Лохер от Факултета по психология на Базелския университет в Швейцария.

Резултатите подчертават необходимостта от повече научни изследвания в областта на превенцията на мигрена при деца и юноши. Откроява се и ролята на плацебо ефекта при младите пациенти.

Данните откриват и пътя към нови подходи в лечението и профилактиката на мигренозно главоболие в детска и юношеска възраст. Според учените при разработването им е важно да се изхожда от:

  • очакванията на младите пациенти
  • връзката и отношението между пациентите и лекаря

По думите им това би могло да засили ефекта на антимигренозните лекарства и дори да доведе до лечение на мигрена без лекарства.

Препоръчвана алтернатива на използваните лекарства за профилактика на мигрена при деца и юноши у нас е…

Мигренон/Migrenon® – изцяло природен продукт със силно изразен противомигренозен ефект, подходящ както за възрастни, така и за деца. В основата на благоприятното му действие върху силата и честотата на мигренозните пристъпи е активната съставка партенолид (екстракт от Моминска вратига).

Всяка течна капсула (Solucaps) съдържа над 0.43 мг партенолид. Това естествено вещество отдавна се използва за предотвратяване на мигрена. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие.

Приемът е удобен – по 1-2 течни дневно, след хранене. Дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето. Няма данни за нежелани реакции. За оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием. Желателно е приложението да става след преглед от лекар. Спирането трябва да е постепенно.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This