Когато става въпрос за децата има много аспекти, за които родителите се тревожат. Разбира се основна грижа е здравето им. Други фактори обаче също се поставят под внимание – представянето на децата в училище или детската градина, отношенията им с връстниците и др. Когато нещо в тази насока не е наред се подозират много възможни причини. Рядко обаче се обръща внимание на един много вероятен фактор, който може да повлияе на детското състояние и поведение – детската мигрена.

Какво е особеното при нея и какво е важно да знаят родителите, за да я разпознаят у децата си и да я лекуват своевременно?

Детската мигрена е състояние, което се различава от обикновените главоболия. Проявите й са разнообразни и е важно да бъде открита и лекувана навреме. Ето какво е характерно за нея:

1. Детската мигрена засяга около 10% от момчетата, които не са навлезли в пубертета, а при момичетата се проявява по време на пубертета и след него.

2. Мигрена при децата се наблюдава изключително често, когато някой от родителите страда от нея. Тя се унаследява в около 90% от случаите.

3. Мигрена по принцип се открива и доказва трудно, но детската й форма е още по-трудна за диагностициране. Причината е в това, че главоболие се наблюдава сравнително рядко, а останалите й симптоми често се бъркат с тези на други заболявания – гадене, повръщане, обърканост, свръхчувствителност към светлина, миризма или докосване на тялото. Друг от често срещаните симптоми на детската мигрена е бързата смяна на настроението на детето – от активно и дейно, то рязко отпада, става раздразнително или губи апетит.

4. Основните фактори, които могат да предизвикат мигрена в детска възраст са колебанията в хормоналните нива през пубертета, недоспиването, непълноценното хранене и др. Малките деца не бива да се излагат на силен шум, много силни миризми или ярки изкуствени светлини.

5. Много важно е своевременното откриване на мигрената при децата. Появата на каквото и да било съмнение би трябвало да бъде консултирано с лекар и да доведе до проследяване на цялостното състояние на детето за откриване и на по-трудно забележими симптоми на мигрена.

Как може да бъде овладяна мигрената при децата?

Мигрената при децата може да бъде успешно овладяна. Като напълно безопасно средство срещу мигрена дори в детска възраст може да се прилага природния продукт Мигренон. Всеки лекар би могъл да определи дозировката според особеностите на детето, която да донесе живот без мигрена за него и по-голямо спокойствие за грижовните му родители.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This