Мигрената е едно от най-честите неврологични нарушения при възрастното поколение. Този тип главоболие въздейства негативно върху качеството на живот на страдащите. Най-точното описание за мигрена е тежко главоболие, често придружено от сетивно нарушение като проблясващи светлини или свръхчувствителност към светлина, както и гадене и призиви за повръщане.

Смята се, че пристъпите на мигрена до известна степен зависят от секрецията на серотонин – т.н. хормон на щастието и съществен невротрансмитер за човешкия организъм.

Защо серотонин се смята за един от провокиращите фактори за мигренозна болка?

Безброй много са факторите, които предизвикват болка от мигренозен характер. Но замисляли ли сте се някога, че в основата на болката е възможно да стои един от най-важните невротрансмитери в човешкия мозък?

Първо нека разгледаме какво представлява серотонинът?

Серотонин е химическо вещество, което се синтезира в организма по естествен начин. Познат е като хормон на щастието и играе роля в някои от най-важните процеси в човешкия организъм – отговаря за съня, дишането и сърдечния ритъм на всеки човек. Изпълнява функцията на невротрансмитер и съдейства за изпращането на импулси между различните области в мозъка.

Защо и как серотонин може да предизвика мигрена?

Мигренозната болка се свързва със секрецията на този хормон, защото той въздейства върху кръвоносните съдове. Серотонинът в по-високи количества притежава способността да свива кръвоносните съдове, а ниските му нива предизвикват разширяване на съдовете. Тези контракции в гладката мускулатура на съдовете се смятат за основна причина за появата на главоболие и мигрена. Това означава, че резките колебания в нивата на серотонин са в основата на мигренозните главоболия!

Клинични проучвания доказват наличието на подобна взаимовръзка и дори учените я смятат за достатъчно силна и основателна.

Мигренон/Migrenon® действа благоприятно върху секрецията на серотонин и по този начин облекчава мигренозните пристъпи!

Свойствата на този ефикасен природен продукт се дължат на способността му да въздейства директно върху производството на серотонин в мозъка като регулира неговите нива. Тъй като мигрената е резултат от нарушение в биохимичния процес при синтеза на този важен невротрансмитер, Мигренон съдейства за възстановяване на нормалните му запаси в организма.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This