Назален спрей за мигрена със завегепант (zavegepant) е обещаваща нова възможност за лечение на пациенти с режеща болка в главата. Продуктът е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през месец март. Като се очаква да бъде пуснат в продажба в САЩ през юли 2023 г. От компанията производител „Пфайзер“ (Pfizer Inc.) обаче все още не са съобщили цени.

Спрей за мигрена – потенциални ползи и рискове

Решението на FDA до голяма степен е продиктувано от резултатите на клинично изпитване, публикувано през март 2023 г. в сп. Lancet Neurology. Въпросните данни показват, че доброволците са готови да се върнат към нормалното си ежедневие от 30 минути до 2 часа след използване на спрея.

Продуктът е подействал добре на около 25% от пациентите с мигрена. Силно впечатление прави обаче, че цели 15% от приемащите плацебо също съобщават за липса на болка в главата.

Статистиката продължава с още впечатляващи данни.

Близо 40% от участниците в изпитването споделят, че два часа след използване на спрея вече нямат тежки оплаквания. В крайна сметка става ясно, че подобрение има при около 40% от експерименталната група и при 31% от клиничната.

Механизмът на действие на активното вещество завегепант е прост. То възпрепятства освобождаването на калцитонин генносвързан пептид (CGRP) – невропептид, за който е известно, че се увеличава по време на мигрена.

Като всеки лекарствен продукт спреят за мигрена предизвиква странични ефекти у някои пациенти

При около 20% от изследваните лица е налице променено усещане за вкус.

Други чести нежелани реакции са чувство на дискомфорт в носа и гадене. Те са наблюдавани при най-малко 2% от доброволците и са се проявявали по-често, отколкото при приемащите плацебо.

В допълнение спреят не е подходящ за пациенти с анамнеза за свръхчувствителност към зaвeгeпaнт или към друга от съставките. Причината е, че има опасност от поява на алергични реакции като подуване на лицето и уртикария.

Достъпна природна алтернатива на посочения спрей за мигрена

Мигренон / Migrenon® е препоръчван като средство на първи избор при лечение и профилактика на мигрена у нас.

Продуктът е природен аналог на синтетичните лекарства за мигренозно главоболие. Активната съставка във формулата е партенолид (над 0.43 мг във всяка течна капсула). Партенолидът е извлечен от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан антимигренозен ефект. Методът на получаването му – патентован процес на вакуум екстракция – допълнително усилва действието на продукта.

Приемът допринася за намаляване на силата и честотата на мигренозните пристъпи. Оказва положително влияние и върху гладката мускулатура на съдовете. Подпомага справянето с гаденето и повръщането (ако има такива).

Продуктът е напълно безопасен и с отлична поносимост. Подходящ е за продължителна употреба. Спокойно може да се използва и от деца. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This