Мигрена е заболяване, което налага промени в начина на живот. Не й позволявайте да заема водеща роля във вашия.
За да ви улесним в стремежа да водите нормален социален живот, въпреки честото и силно главоболие, ще споделим данни, показващи как отделните спиртни питиета влияят на пристъпите на мигрена. Това е важна информация за хората, които обичат да прекарват прохладните летни вечери с приятели и не искат да се лишават от питие, страхувайки се как ще се чувстват впоследствие.

Алкохол – силен провокатор на пристъпите на мигрена

Много проучвания поставят консумацията на алкохол сред факторите, които най-силно провокират мигренозен пристъп. Оказва се, че страдащите от мигрена усещат два пъти по-силно влиянието на спиртните напитки спрямо здравите хора. От една страна, при тях е налице стандартното последствие от приема на алкохол – махмурлукът. От друга страна, те се сблъскват и със силното главоболие като последствие от мигренозния пристъп. Все пак, всеки вид алкохол ли има такова влияние?

Червено вино – в списъка на питиетата, забранени за консумация от хората с мигрена

Изследване на учени от Diamond Headache Clinic в Чикаго (САЩ) дава данни именно за влиянието на виното върху състоянието на хората с мигрена. Червеното вино съдържа голямо количество тирамин. Това е аминокиселина, която се отделя естествено в отлежаващи и ферментиращи продукти, богати на белтъци. Тирамин е сред водещите фактори, провокиращи мигрена и главоболие.
За червеното вино е характерно не само високо съдържание на тирамин, но и на сулфити и хистамин – други 2 мощни провокатори на мигренозен пристъп.
Този състав поставя червеното вино в списъка на питиетата, забранени за консумация от хората с мигрена. Забранени са още вермута и бирата, поради близкия си до виното състав.

Кои спиртни напитки са позволени за страдащите от мигрена?

В споменатото по-горе проучване се посочват 2 алкохолни напитки, за които се счита, че не повишават риска от мигренозен пристъп. Това са:

– бяло вино

– водка

Все пак, специалистите предупреждават, че отключването на мигренозен пристъп е строго индивидуално и при всеки човек с мигрена е последствие от различни фактори. Затова препоръката е всеки сам за себе си да открие питието, което не му създава проблеми.

Допълнителни препоръки за хората с мигрена

Пристъпите на мигрена са последствие не само от вида на консумирания алкохол, но и от приетите храни и мезета, както и от особеностите на заобикалящата среда. На хората с мигрена се препоръчва да не консумират отлежали сирена и пикантни храни, да не пребивават дълго на шумни и ярко осветени места, както и да пият много вода, за максимално хидратиране на тялото.

На какво може да се разчита за овладяване на мигрената и оредяване на пристъпите й?

Мигрената все още не може да се лекува напълно, но може да се контролира успешно. За целта се препоръчва прием на Мигренон/Migrenon®. Активната му съставка партенолид е с напълно естествен произход и отдавна е позната като средство за успешно повлияване на мигрената. Мигренон е помогнал на много хора да се радват на живот без мигрена и главоболие.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This