Няма спор, че главоболието е най-характерният симптом на мигрена. По отношение на омаломощаващото влияние обаче главоболието в някои случаи отстъпва място на силното гадене и стомашния дискомфорт. Трайното справяне с пристъпите на мигрена изисква цялостното овладяване и на този тип симптоми.

Защо пристъпите на главоболие при мигрена са придружени и от гадене и други стомашни оплаквания?

За да разберем по-добре тази връзка, е необходимо да изясним, че мигрената е комплексно заболяване с изключително разностранни прояви.

Изяснено е, че в основата на мигренозния пристъп стои релаксацията (отпускането) на някои кръвоносни съдове в мозъка. Предполага се, че силна роля в този процес изпълняват женските полови хормони естрогени. Именно на това предположение се отдава фактът, че болшинството от страдащите от мигрена са жени. Според друго предположение главна роля за отключването на мигренозен пристъп има хормонът на щастието – серотонин. Освен за чисто емоционалните прояви обаче, серотонинът влияе и на процесите на координация и запазване на равновесие. Именно с тази негова роля се свързват и проявите на гадене и стомашно неразположение по време на мигренозна атака.

Препоръки за намаляване силата на този тип симптоми

За бързо и моментно овладяване на мигрена-асоциираните стомашни прояви може да се разчита на:

  • няколкократно дълбоко поемане на въздух и задържането му
  • поставяне на топла кърпа около главата и врата
  • прием на сладки хранителни продукти – сок или чай, без да се прекалява с количеството им

Тези стъпки обикновено облекчават стомашните оплаквания, придружаващи пристъпите на мигрена. За трайно овладяване на проявите обаче са необходими комплексни мерки.

Препоръки за трайно овладяване на симптомите на мигрена и оредяване на пристъпите във времето

За постигането на това е необходимо да се подходи според индивидуалните особености на страдащия от мигрена. Важно е да се открият и избягват конкретните за всеки отделен случай провокиращи пристъп фактори. Необходимо е да се овладее стреса и да се съблюдават препоръките за пълноценно хранене при мигрена. Всеки човек с мигрена трябва да знае, че може да разчита и на допълнителна помощ.
За овладяване на всички симптоми и разреждане пристъпите на мигрена изключително добре действа Мигренон/Migrenon®. В състава му е включен партенолид – природен екстракт, който от древността е познат с благоприятното си действие при мигрена.

 

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This