Има все повече научни данни, които потвърждават, че определени храни провокират мигрена и главоболие. Може би не всеки път, но все пак има връзка между това какво консумирате и главоболието ви. Обикновено само една храна не е достатъчна, за да отключи болката. Заедно с други фактори като стрес, нередовен сън, хормонални промени „чашата прелива“ и се стига до мигрена. Много от тези фактори не зависят от вас, но най-малкото може да следите какви храни приемате и дали са свързани с главоболието.

Мигрена и главоболие – кои храни и вещества отключват симптомите?

Страдащите от мигрена са по-чувствителни към кофеина, алкохола, цитрусовите плодове и тлъстите храни. В тази връзка ще изброим храните и веществата, които най-много провокират симптомите.

Алкохолчервеното вино е силен провокиращ фактор за главоболието. Също така шампанско, бира и тъмен дестилиран алкохол (уиски, коняк), особено в ранните часове на деня.

Кофеин – кафе, чайове, съдържащи кофеин, кола и др.

Шоколад (с изключение на белия)

Хляб и тестени продукти – пресен хляб, мекици, пици и др.

Тлъсти, пържени и мазни храни

Ядки – всички ядки не са за предпочитане, особено сутрин. Маслата от ядки също. Може обаче да се консумират слънчогледови семки.

Някои цитрусови плодове – портокали, грейпфрут, лимони, ананас или сокове от тези плодове.

Други плодове – избягвайте банани, авокадо, папая, смокини и фурми. Няма проблем ако консумирате ябълки, круши, череши, праскови, пъпеши и др.

Зрели сирена, кашкавал – избягвайте всички видове сирена и кашкавал. Изключение правят само крема сирене и моцарела.

Кисело мляко и сметана – те също имат провокиращ симптомите ефект.

Обработени месни продукти – салами, луканки, консервирани меса, които съдържат нитрати и др.

Мононатриев глутамат – използва се за подсилване вкуса на храните. Обикновено се съдържа в пакетираните храни и различни видове сосове.

Аспартам – изкуствен подсладител.

Болкоуспокояващи лекарства – колкото и често да страдате от неприятно главоболие избягвайте болкоуспокояващите лекарства, особено тези, които съдържат кофеин.

Не разчитайте на болкоуспокояващи, разчитайте на Мигренон!

Болкоуспокояващите лекарствени средства са за прием само при инцидентни главоболия – един път в месеца например. Честата им употреба предразполага към възникване на главоболие през следващите два-три дни след приема им и може да ви вкара в порочен кръг на все по-чести пристъпи. Затова изцяло и без никакво колебание може да се доверите на природния продукт Мигренон/Migrenon®. Предимството му пред болкоуспокояващите е, че с него се постига трайно разреждане на пристъпите без нежелани ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This