Милиони хора по света страдат от мигрена, като жените са засегнати много повече от мъжете. Срещу това заболяване има добре познати средства с различна ефективност. Доколко обаче помагат те зависи от индивидуалността на всеки човек.

Изпитани начини, които помагат при мигрена

1. Храна, бедна на мазнини – канадски учени провели проучване сред група хора, страдащи от често повтарящо се главоболие, на които била назначена хранителна диета, бедна на липиди в продължение на 12 седмици. Резултатите показали 40% по-малко пристъпи на мигрена, отколкото преди преминаването към диетата.

2. Витамин В – в Белгия е проведено изследване, при което е установено, че при дневния прием на 400 мг витамин В мигренозните пристъпи намаляват значително.

3. Мелатонин – случаите на мигрена намаляват с 50% благодарение на мелатонина, вземан всяка вечер преди лягане в продължение на 3 месеца.

4. Лимон – лимонът е мощно средство за борба с мигрената, тъй като освен, че действа освежаващо има и отпускащо действие. Като допълнителен бонус, цитросовият плод спомага за регулиране на киселинно-алкалния баланс в тялото.

5. Намаляване на обезболяващите средства – изглежда парадоксално, но е доказано на практика, че прекомерният прием на обезболяващи средства може да доведе до по-често главоболие. Не се препоръчва да се вземат повече от два пъти седмично обикновени обезболяващи и повече от 17 пъти в месеца от т.нар. триптани.

6. Акупунктура – редица проучвания сочат, че благодарение на акупунктурата може да се намали приемът на лекарства до 15%.

7. Магнезий – някои специалисти са на мнение, че появата на мигрена е свързана с ниско ниво на магнезий в мозъка. В редица изследвания допълнителният прием на магнезий е довел до положителни резултати.

8. Хомеопатия – изследвания, проведени във Франция не показват никакво влияние на хомеопатията върху мигрената, освен плацебо ефекта.

9. Триптани – помагат ако се вземат при първите признаци на главоболие. В почти половината от случаите те неутрализират болката до около 1 час.

10. Хипноза – целта е чрез хипноза да се отклони вниманието от болката. Ако мигрената е причинена от стрес са достатъчни два-три сеанса чрез хипноза, за да се постигне добър резултат.

11. Шиатцу масаж – извършва се деликатен, релаксиращ и лечебен масаж на главата и шията. Целта на шиатцу е да разпръсне блокирана енергия.

Природен продукт, който помага при мигрена

Мигренон/Migrenon® е природен продукт, който помага както за предотвратяване, така и по време на самия мигренозен пристъп. Съдържа партенолид като активна съставка, който задържа отделянето на серотонин в кръвта и помага за оредяване на пристъпите и намаляване силата на главоболието. Предимството на Мигренон е, че може да се комбинира и с други аналгетици и лекарства за мигрена, предписани от вашия лекар.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This