Търсенето на успешно лечение на мигрена датира буквално откакто свят светува. Дългогодишният опит в изследването на това състояние позволява днес да се посочат безспорни фактори, които провокират пристъпите на мигрена. Намаляване влиянието на тези фактори и приемът на доказано ефективни продукти, в борбата с мигренозното главоболие, позволява в наши дни за мигрена да се говори като за заболяване, което може да бъде напълно овладяно. Преди да ви представим един такъв продукт обаче ще обърнем внимание на стреса – факторът, който според специалистите в най-голяма степен провокира мигренозни пристъпи и е отговорен за състоянието, известно като “мигрена през първия почивен ден”.

Как стресът провокира пристъпи на мигрена точно когато се опитвате да се отървете от него?

Днес никой, дори най-лежерно живеещите хора, не би могъл да остане незасегнат от стреса. Той се натрупва в такива количества, че мозъкът не може да го неутрализира и това е една от основните причини за поява на мигрена. Динамиката на делничните дни обаче е толкова обсебваща, че мигрената, породена от стреса, често успява да атакува точно когато е най-неочаквана, а последствията й най-неприятни – през почивните дни. Особено отчетливи са случаите, когато хора биват атакувани от мигренозен пристъп още през първия ден на уикенда или отпуската си. Тази зависимост има логично обяснение – мигрената е напълно непредвидимо заболяване, а натрупаният в работните дни стрес напомня за себе си най-силно тогава, когато считате, че сте се отървали от него.

Как се обясняват случаите на мигрена през първия почивен ден?

Взимате си почивни дни и очаквате да се разтоварите от тежките отговорности и психическото напрежение. Приготвяте се да релаксирате на спокойствие и при пълно отсъствие на стресови фактори. Защо тогава още през първият ден на почивката често ви спохожда сериозно мигренозно главоболие? Изследване, публикувано в журнала на Американската академия по неврология дава отговор.

Американски учени са установили, че разкото попадане в релаксираща обстановка след продължителен период на силен стрес провокира мигренозните пристъпи пет пъти по-силно от самия стрес. Оказва се, че не самият стрес, а флуктуациите на психическото напрежение възбуждат най-силно рецепторите за болка в главата и провокират силно мигренозно главоболие. Учените считат, че хормонът кортизол, чиито нива рязко се покачват при силен стрес и намаляват усещането за болка, допринася за атаките на мигрена в последващите моменти на релаксиране. Подобно на войници, прибиращи се вкъщи, които изпитват посттравматично стресово разстойство, така и страдащите от мигрена изпитват постстресов нейн пристъп след моменти на силно психическо натоварване.

Какво може да се направи, за да се преодолее не само постстресовата мигрена, но и мигренозните прояви като цяло?

Специалистите препоръчват две основни мерки:

Стремеж към редуциране на стреса. Важното е не периодично да релаксирате и да си взимате почивки за отърваване от натрупания стрес. По-важно е да се избягва натрупването му. Затова се препоръчват техники за редовно снемане на стреса, които всеки да избере за себе си индивидуално – разходки, спортуване, йога и др.

Природен продукт, доказал своята ефективност за овладяване на мигрената. Това е Мигренон/Migrenon® Приемът на този продукт е втората мярка, която, заедно с редуцирането на стреса, води до успешно овладяване на мигрена. Мигренон е първи избор на много лекари, убедили се в благоприятното му действие при пациентите с мигрена.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This