Мигрената е сериозно заболяване като спецификата му е хроничното протичане, а главоболието – основен симптом. Близо всеки десети човек в света страда от периодично мигренозно главоболие и живее в очакване на следващия пристъп.

Мигрена – първи прояви

Обикновено мигрената се проявява за първи път през пубертета, но напоследък зачестяват и случаите на диагностицирани деца. Най-високо е нивото на заболяването при хората в активна възраст – от 25 до 55 години.

Мигрената освен упорита е и уникална

Мигрената се изразява в повтарящи се интензивни пристъпи на туптяща болка най-често в едната половина на главата. Това е най-характерният симптом. Но както всяка личност е по своему уникална, така и мигрената идва с различни „допълнителни екстри“ като гадене, повръщане, виене на свят, умора, непоносимост към светлина, звуци и миризми. Не са малко и случаите, когато се наблюдават и зрителни смущения, а в по-тежките дори може да се стигне до частична парализа на лицето.

Колоезденето може да лекува мигрена – странно, но ефективно

Шведски учени от Гьотеборгския университет обявиха карането на велосипед като ефективно средство срещу мигрена. Те смятат, че колоезденето оказва терапевтично въздействие на човек, страдащ от неприятното главоболие. Учените провели експеримент с участието на 91 души, които разделили на три групи. Първите получавали лекарство против мигрена, вторите се занимавали с релаксотерапия, а третите карали велосипеди. Резултатът показал, че всичките три начина на лечение са еднакво ефективни. Пристъпите на мигрена при участниците намалели от 4 до 3 месечно. Ползата от колоезденето учените обяснили с това, че движението подобрява съня, смъква стреса и пренапрежението, което най-често става причина за мигрената.

Други начини за овладяване на мигренозния пристъп

Още с първите признаци е добре да се изпие чаша силен сладък чай. След това може енергично да се прави масаж на слепоочната артерия или интензивно разтриване на сънната артерия. Това би било ефективно ако се прави в продължение на около два часа. Най-доброто средство против мигренозния пристъп обаче остава сънят. Дълбокият 3-часов сън напълно може да отстрани главоболието. Към това ако се прибави и редовен прием на природния продукт Мигренон/Migrenon® ефектът на трайното разредяване на пристъпите ще бъде постигнат. Този продукт съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), който потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие. Предимствата на Мигренон са, че може да се комбинира и с други лекарства за мигрена, предписани от вашия лекар.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This