Някои видове храни често се посочват като ключови причини за мигрена. Връзката между тях и мигренозните пристъпи е била предмет на редица проучвания. Наскоро обаче учени от медицинския отдел към Харвардския университет оповестиха резултатите от собствено проучване, които допълват досегашните данни. Според тях най-често асоциираните с мигрена причини действат строго индивидуално при отделните хора. Учените предлагат списък с няколко съставки на храната, чийто ефект за отключване на пристъп е най-силен. В настоящия материал ще посочим този списък с надеждата, че именно в него ще откриете конкретната причина за вашата мигрена. За да улесним справянето с това коварно заболяване, ще посочим и препоръките на харвардските учени за успешна превенция на мигрената.

Хранителни продукти, доказани като конкретни причини за мигрена при проведено изследване в Харвард

Данните от проучването сочат, че в болшинството от случаите като причини за мигрена са действали следните продукти:

  • аспартам (подсладител, ползван в много храни и напитки)
  • кофеин (атаките на мигрена се дължат в голяма степен на абстинентните прояви на кофеиновата зависимост)
  • зрели и ферментирали млечни продукти, богати на тирамин (кисело мляко, кашкавал, плесенни сирена)
  • някои бобови култури и ядки
  • нитратите и нитритите, съдържащи се в някои зеленчуци и колбаси
  • сулфити в състава на виното
  • някои изкуствени оцветители и най-вече жълтата боя от чипсове, крекери и др.

Постепенното изключване на подобни продукти от менюто може да помогне да се открие конкретната причина за мигрена при всеки засегнат.

Препоръки за превенция на мигрената

Успешната профилактика на мигрената зависи от няколко фактора. От първостепенно значение е да се установи точният причинител, който отключва мигренозните пристъпи.

В допълнение е необходим специален хранителен режим, изключващ горепосочените и включващ други, полезни при мигрена продукти.

Като успешна превантивна мярка се препоръчва и прием на продукти за намаляване на главоболието и честотата на пристъпите на мигрена. С такава цел успешно се прилага Мигренон/Migrenon®.

Независимо от конкретните причини за мигрена при отделните пациенти, всеки от тях може да усети благоприятния ефект на Мигренон. Продуктът действа еднакво добре на отделните типове мигрена. Отслабва главоболието и разрежда мигренозните пристъпи във времето до пълното овладяване на заболяването.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This