Пристъпи на мигрена са измъчвали хората от дълбока древност и въпреки това, заболяването все още крие мистерии. Дори днес се спори за точните причини за мигрена. В списъка с провокиращите мигренозен пристъп фактори присъстват няколко безспорни и доказани такива. Въпросният списък обаче все още се допълва с нови и нови причини за мигрена. Наскоро учени от специализиран център за изучаване на главоболието в Синсинати (САЩ) откриха още няколко такива.

Причини за мигрена – отдавна познати и новооткрити провокатори на силното мигренозно главоболие

Богатият научен опит в областта на мигрената и пристъпите на силно главоболие е доказал няколко безспорни причини за мигрена. Като такива се посочват както генетични фактори, така и някои специфични условия на средата. Основните сред тях са:

– неврологични увреждания

– хормонални проблеми

– съдови заболявания

– нерационално хранене

– стрес

– злоупотреби с алкохол и кофеинови напитки

През месец юни тази година американски учени публикуват свое изследване, доказващо ролята на още няколко фактора за появата на мигрена. Посочва се, че ключова роля като причини за мигрена играят и недостатъчните количества от някои важни нутриенти. В това число влизат дефицитите на:

– витамин D

– витамин B2 (рибофлавин)

– витамин B9 (фолиева киселина)

– коензим Q10

В проучването са участвали голяма група хора с мигрена – мъже и жени. Установено е, че при жените най-често се наблюдава дефицит на коензим Q10, а при мъжете – на витамин D.
Друго интересно наблюдение на учените показва, че при хронична мигрена основно се наблюдава дефицит на витамин B2 и коензим Q10.

Ефективни методи за лечение на мигрена според причините за появата й

Недостигът на изброените вещества се посочва като новооткрита причина за мигрена и хронично главоболие. Според учените обаче са необходими още изследвания, за да се установи дали справянето с тези дефицити намалява тежестта на мигрената. Засега е известно само това, че при много голяма част от хората с мигрена се установяват недостатъчни нива на споменатите нутриенти.

Доказан метод, който помага за справяне с мигрена и други видове главоболие е приемът на Мигренон/Migrenon®. Включеният в състава му партенолид блокира процесите, водещи до отключване на мигренозен пристъп. Така независимо от причините за поява на мигрена, пристъпите й оредяват, а силата им постепенно намалява с времето.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This