Мигрената е състояние, измъчвало хората още в миналото. В някои епохи е било модерно хората от висшето общество, учени, писатели и др. да боледуват от мигрена. Като аргументи за този факт съвременните учени посочват това, че хората, които най-активно използват своя умствен потенциал най-често страдат от мигрена. Факт е, че много известни талантливи личности са боледували от мигрена. Това са Юлий Цезар, Чарлз Дарвин, Луис Карол, Зигмунд Фройд, Фридрих Ницше, Фредерик Шопен, Чайковски, Едгар Алън По, Франц Кафка, Вирджиния Улф, принцеса Даяна и др. Луис Карол дори описва своята мигрена в „Алиса в страната на чудесата“. В дневника си той има бележки, в които споменава честите си мигрени.

Не всяко главоболие обаче означава мигрена.

Мигрената се характеризира с ясни пристъпи от главоболие, обхващащо обикновено половината глава. То е придружено от гадене и повръщане и продължаващо от 4 до 72 часа. При някои хора преди започване на главоболието се появяват светещи точки, линии или други симптоми, наречени „аура“. Пристъпите от мигренно главоболие са обикновено доста тежки и карат страдащия да се изолира в затъмнено помещение. Те се повтарят често и нарушават работоспособността и качеството на живот на хората.

За разлика от миналите векове, когато мигрената се е считала за нелечима, съвременната медицина е открила едно от най-ефикасните решения за профилактика на мигрената. Най-висок профил на безопасност и доказана ефективност при мигрена според международни проучвания и личен опит има екстрактът от Tanacetum Partenium (или моминска вратига) в природния продукт Мигренон. Биологично активните вещества в екстракта са партенолид, кризантнил и др. Основното всъщност е партенолид. Редица клинични проучвания доказват ефективността на активната съставка на Мигренон при мигрена. Доказано е, че тя може да се използва успешно за профилактика – при продължително приложение намалява честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. Мигренон е изключително ефективен, както за предотвратяване, така и по време на мигренозен пристъп. Действието на Мигренон се проявява в няколко посоки – по отношение потискането на химичните реакции водещи до развитието на мигренозно главоболие, възпалението и болката.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This