Въпреки че неприятната мигренозна болка измъчва немалка част от населението, доскоро състоянието, провокиращо пристъпи на главоболие, не беше добре разбрано. Считаше се, че симптомите на мигрена се дължат на колебания в кръвния поток в мозъка. Но сега изследователите са установили, че болката и другите симптоми на мигренозен пристъп, се дължат на комбинация от химични съединения и хормони като серотонин и естроген. В следващите редове споделяме повече за анатомията на мигренозната атака.

Анатомия на мигренозната болка

Мигрената е повече от главоболие. Това е неврологично заболяване, което започва в мозъка. Експертите вярват, че хората с мигрена имат свръхчувствителна нервна система, която реагира прекалено на определени стимули. Те включват стрес, хормонални колебания, липса на сън, дехидратация, специфични храни или напитки и др. Провокиращите фактори или „тригери“ за мигрена са строго индивидуални, но предизвикват една и съща каскада от събития. Първо, тригеминалният нерв, който, отговаря за сетивната инервация на цялото лице, се възпалява и разширява. Това причинява болкови усещания, които се разпространяват в областта на лицето и мозъка. Често предизвиква пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата, където се разширява тригеминалната артерия.

Понякога обаче главоболието при мигрена е толкова силно, че предизвиква съпътстващи неразположения, като гадене. Друг симптом, често съпътстващ мигрената е повишената чувствителност към светлина, наричана още фотофобия. Фонофобията или чувствителността към звук при мигренозен пристъп може да се дължи на нервна стимулация в мозъчния ствол, според проучване, публикувано в „European Journal of Neuroscience“ през 2021 г.

Малка част от хората с мигрена изпитват аура – зрителни смущения, като виждане на зигзагообразни линии или мигащи светлини, или временна загуба на зрение малко преди да започне болката. Това се дължи на химическа или електрическа вълна, която се движи през мозъка в речевите центрове или области, които обработват сензорни сигнали или контролират движението.

Превенция на мигренозна атака

Към момента най-ефективната стратегия за преодоляване на мигренозна болка е избягването на провокиращите фактори и предприемането на правилните мерки при първи симптоми, подсказващи за приближаващ пристъп.

Може да успеете да облекчите тежестта на мигренозната атака с помощта на обезболяващи без рецепта, като аспирин, ацетаминофен или нестероидно противовъзпалително лекарство като ибупрофен. Важно е да уточним, че трябва да сте особено внимателни с приема на тези медикаменти. Причината е, че ако ги употребявате твърде често (повече от 15 дни в месеца), може да има обратен ефект и да доведе до главоболие, причинено от прекомерна употреба на лекарства.

Ако лекарствата без рецепта не действат, лекуващия специалист може да назначи лекарство против мигрена с рецепта, като например инхибитор на триптан или калцитонин ген-свързан пептид (CGRP). Триптаните действат чрез свиване на тригеминалната артерия, което помага за блокиране пътищата на болката към мозъка. Но тъй като те свиват и други артерии, могат да причинят странични ефекти, като зачервяване на лицето или стягане в гърдите. Инхибиторите на CGRP инхибират протеина CGRP, който участва в предаването на болка по време на мигренозен пристъп, и обикновено нямат странични ефекти.

Напълно безопасно природно решение при мигренозна болка

Мигренон / Migrenon® e естествено средство за живот без страдание при мигрена. Има благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните атаки и подобрява качеството на живот. Силата му се дължи на внимателно подбраната активна съставка с доказани качества – партенолид (над 0,43 мг във всяка капсула).

Партенолидът е добит от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан ефект при главоболие и мигрена. Получен е чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация от обикновено. Фармацевтичната форма Solucaps (течна капсула) позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Продуктът може да се използва както за лечение, така и за профилактика. За оптимални резултати се препоръчва по-дълговременна употреба. Спирането трябва да става постепенно. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This