Пациентите, претърпели операция при синдром на карпалния тунел, са по-уязвими към болки при мигрена. Заключението е на изследователи от Масачузетската болница и от Харвардското училище по медицина. Проучването е публикувано в сп. Plastic and Reconstructive Surgery. Резултатите потвърждават предишни изследвания, които свързват мигрената със синдроми на компресия на нервите на горните крайници.

Болки при мигрена при новата група пациенти

Учените анализират данни на около 9600 пациенти, претърпели оперативна декомпресия на нерв на горен крайник между 2009 и 2019 г. Данните са извлечени от голяма медицинска база данни. От тях става ясно, че най-честата хирургична процедура (в 71% от случаите) е декомпресия на срединния нерв. Хирургичната намеса обикновено се извършва при пациенти със синдром на карпалния тунел.

Карпалният синдром е често срещан проблем на горните крайници. Причинява се от нарушаване възможностите за проводимост на един от най важните нерви на ръката, т.нар. срединен нерв (n. medianus). Започва с усилваща се болка и постепенна деформация, довеждаща до невъзможност за захват на ръката.

Пациентите са изследвани за наличие на мигрена – често срещана диагноза при пациенти, претърпели два вида оперативна декомпресия на нерв на горен крайник. Става въпрос за декомпресия на срединен нерв и за декомпресия на множество нерви.

Резултатите сочат, че 7% от пациентите с декомпресия на срединния нерв и 8,8% от пациентите с декомпресия на множество нерви са с мигрена

Изследователите отчитат и други рискови фактори за мигренозно главоболие. Данните са категорични. Рискът от мигрена е 30% по-висок при пациентите, претърпели декомпресия на срединния нерв, и 70% по-висок при тези с декомпресия на множество нерви.

Учените не знаят точно колко пациенти с мигрена имат и синдроми на компресия на нервите. Независимо от това са склонни да вярват, че има генетично и биологично сходство между синдрома на карпалния тунел и мигрената. Ето защо те призовават за повече изследвания, касаещи механизмите, които биха обяснили връзката между двете нервни смущения.

Членовете на научния екип настояват за още нещо. Хирурзите невролози да разглеждат мигрената като съпътстващ проблем при синдроми на компресия на нервите на горните крайници и да изследват пациентите.

Овладяване на болки при мигрена с изцяло природен продукт

Мигренон / Migrenon® e естествено средство за живот без мигренозно главоболие. Има благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот. Силата му се дължи на внимателно подбраната активна съставка с изпитани качества – партенолид (над 0,43 мг във всяка капсула).

Партенолидът е извлечен от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан ефект при главоболие и мигрена. Получен е чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация от обикновено. Фармацевтичната форма Solucaps (течна капсула) позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Продуктът може да се използва както за лечение, така и за профилактика. За оптимални резултати се препоръчва по-дълговременна употреба. Спирането трябва да става постепенно. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This