Едно от основните притеснения на невролозите е недостатъчното прилагане на мерки за профилактика на мигрена. „Има данни, че мигренозното главоболие се превентира при по-малко от 15% от нуждаещите се пациенти. Това означава, че една голяма част от хората с мигрена получават мигренозни пристъпи по-често, отколкото трябва заради липсата на превенция“. Информацията идва от д-р Пабло Иримия. Той е невролог от Университетската болница в Навара и координатор на Работната група за изследване на главоболието към Испанското неврологично общество (GECSEN).

Причини за липса на профилактика на мигрена

Именно д-р Иримия е ръководител на проучването „Постоянство, използване на ресурсите и разходи при превантивно лечение на пациенти с мигрена“ (PERSEC).

Резултатите, които са публикувани в The Journal of Headache and Pain, са показателни.

Оказва се, че 32,4% от пациентите спазват мерките за профилактика през първите 6 месеца, след което ги неглижират. 30,4% профилактират мигренозното главоболие 12 месеца и впоследствие престават да го правят.

Специалистът обяснява подценяването на профилактиката с липсата на ефикасност и страничните ефекти на пероралните антимигренозни лекарства. „Резултатите показват, че са необходими нови медикаменти за превенция на мигрена с по-голяма ефективност и по-висока безопасност“. Заключава д-р Иримия. Той обръща специално внимание на факта, че превантивното лечение не се предписва на всички пациенти. Обикновено то е предназначено за тези, които имат поне 3 тежки мигренозни пристъпа месечно. По думите му профилактиката не дава мигновен резултат. Ефектът е налице след няколко седмици. Профилактичното лечението продължава около 6 месеца.

Спазване на предписанията и изпълнение препоръките на лекаря е ключът към успеха

В своята практика д-р Иримия наблюдава, че стриктното следване на превантивното лечение допринася за намаляване честотата и интензивността на мигренозните епизоди. В допълнение спада необходимостта от прием на аналгетици. „Профилактиката е особено важна за пациенти с честа мигрена“, подчертава д-р Иримия.

Безопасна и ефективна профилактика на мигрена

Наши невролози препоръчват Мигренон / Migrenon® като средство за превенция на мигренозно главоболие.

Активна съставка е веществото партенолид (над 0,43 mg във всяка течна капсула). Това е висококачествен екстракт от билката против главоболие от всякакъв тип – Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Той е получен чрез патентован процес на вакуум екстракция. С този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация, отколкото със стандартната процедура на извличане.

Редовният прием спомага за предотвратяване на мигрена и подобрява качеството на живот.

Стандартната дозировка е по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Няма нежелани реакции. Има много добра поносимост дори при продължителна употреба. Подходящ и за деца.

Продуктът се продава в аптеките в цялата страна без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има промоционални оферти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This