Моминска вратига е билка, която е позната още от древността със своите лековити свойства за облекчаване на мигрена. В редовете по-долу научете повече за природния дар и неговите сили.

Повече за Моминската вратига (Tanacetum parthenium)

Моминската вратига е многогодишно цъфтящо растение, което принадлежи към семейството на маргаритките. Среща се в цяла Европа, Северна Америка и Канада. Названието му на латински буквално значи „намаляващ треската”. В миналото хората са използвали лековитото растение за намаляване на възпалението и треската, облекчаване на главоболие, лечение на настинки, кашлица и артрит.

Моминската вратига придобива славата си на лек за мигрена след като съпругата на уелски лекар описва как използва растението, за да сложи край на 50-годишна борба с болезненото главоболие. Тя споделила, че консумирала по 3 листа от растението на ден за период от 10 месеца. През това време мигрената ѝ изчезнала. Именно това предизвиква много научни изследвания за проучване на свойствата на Моминска вратига при облекчаване на мигрена.

Моминска вратига и ползите ѝ при мигрена

Моминската вратига съдържа разнообразие от активни съединения, като флавоноиди и летливи масла. С най-голям интерес се гледа на най-активния сред растителните химикали – партенолид. Той се намира в листата на билката и се счита, че има здравословни ползи по отношение на мигренозното главоболие. Тези потенциални свойства са подкрепени от изследвания. Проучванията показват, че Моминската вратига има силата да намали честотата на мигренозните атаки и да облекчи симптомите, като гадене, повръщане и чувствителност към светлина.

При in vitro изследвания, съединенията в Моминската вратига партенолид и танетин помагат да се спре производството на простагландини. Последните са молекули, които причиняват възпаление, болка и треска. Други in vitro изследвания показват, че партенолидът може да инхибира серотониновите рецептори. Може да предотврати освобождаването на възпалителни молекули от тромбоцитите, да спре разширяване на кръвоносните съдове в мозъка и спазмите на гладката мускулатура. Всичките тези процеси са свързани с мигренозните пристъпи.

Как да си осигурите висококачествен екстракт от Моминска вратига?

Чист, висококачествен екстракт от лековитата билка, под формата на 0.45 mg партенолид, ще откриете в Мигренон/Migrenon®. Продуктът е предназначен за бързо и ефективно овладяване на мигренозните пристъпи, намаляване на тяхната честотата и тежест. Повлиява мигренозното, както и други видове главоболие, и облекчава съпътстващите ги симптоми, като гадене и повръщане. Партенолидът в състава на продукта е получен чрез метода вакуум екстракция. При този процес се постига 25 пъти по-голяма концентрация на активно вещество. Фармацевтичната му форма – течни капсули (Solucaps), осигурява пълно и бързо усвояване на активната съставка.

Продуктът се дозира по 1 капсула, до 3 пъти дневно. При тежък пристъп може да се приеме 1 капсула допълнително. Може да се комбинира и с други лекарствени средства срещу мигрена. Има отлична поносимост и е практически безвреден.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This