При мигрена е необходимо да подходим логично и с разбиране към проблема, за да го елиминираме. Какви мерки да вземем за облекчаване на непоносимото главоболие?

Главоболието е един от най-често срещаните проблеми, които измъчват модерния човек

Редица епидемиологични проучвания показват, че мигрената бележи много високо разпространение и е едно от най-честите неврологични състояния.

Провокиращи могат да бъдат психични фактори като стрес, проблеми в професионалния и личния живот и други. При това е интересно, че мигрената може да започне едва тогава, когато проблемът отмине, например в края на работната седмица. Мигрената може да попречи на изпълнението на ежедневните служебни задължения, както и да понижи качеството на живот на страдащия.

Причините за главоболието може да бъдат най-различни, като са известни голям брой провокиращи фактори. Обикновено, когато ни заболи глава, първото нещо което търсим, за да си помогнем са аналгетиците. Но специалистите са категорични, че непрекъснатият прием на обезболяващи средства нерядко води до развитие на резистентност към тях. Освен болкоуспокояващи средства има и други начини, с които да облекчите главоболието.

Полезни съвети за овладяване на главоболието при мигрена

Пийте повече вода

Според различни проучвания, понякога и по-леката форма на обезводняване може да провокира поява на главоболие. В много случаи дори силната болка се повлиява от приема на вода, като при някои хора ефектът настъпва след няколко минути.

Хапнете нещо, дори и да е в по-малко количество

Пониженото ниво на кръвна захар често е причина за поява на главоболие, световъртеж и замаяност. В тази връзка специалистите препоръчват да се храните често и по-малко през целия ден, което се отразява благоприятно и върху храносмилателната система.

Направете раздвижване на главата

Разтягането на мускулите в областта на врата и раменете често се оказва напълно достатъчно за облекчаване и дори отшумяване на главоболието. Бавното завъртане на главата във всички посоки помага за намаляване на мускулното напрежение и главоболието. Същият ефект се постига и чрез раздвижване на раменете напред и назад.

Масаж на слепоочията, главата, врата, гърба и раменете

Намаляването на напрежението и стреса в тези части на тялото могат да подпомагат овладяването на мигренозния пристъп.

Направете си чаша кафе

Много хора, които не са изпили сутрешното си кафе започват да изпитват главоболие. В малки дози кофеинът действа тонизиращо на целия организъм и оказва положителен ефект при главоболие.

Физическа активност

Редовната физическа активност, която включва бързо ходене, джогинг, каране на колело, плуване, понижава интензивността и броя на мигренозните пристъпи.

При мигрена – превърнете дома си в място без болка

При настъпването на мигренозен пристъп, много от страдащите се насочват към дома си до отшумяване на острото главоболие. Те разчитат на това, че уютът и спокойствието ще ускорят този процес. Оказва се обаче, че именно затварянето вкъщи в много случаи се оказва фактор, провокиращ обостряне на главоболието. Повечето генетични проучвания показват, че в около 60% от случаите, причината за поява на мигрена се дължат на наследствени фактори. В останалите 40% мигрената се провокира от определени фактори на средата, влиянието на много от които е най-силно именно у дома.

Най-успешният начин е да се елиминира действието на някои отключващи мигрената фактори, които може да са на лице в дома. Сред тях са:

  • алергени като плесен, прах, косми от домашни любимци и др.
  • цигарен дим – това е един от най-силните провокиращи мигрената фактори
  • силен шум и светлини – повечето засегнати от мигрена посочват тези два фактора като засилващи болката при мигрена. Тишината и приглушената светлина са доказано ефективни за облекчение симптомите при мигрена
  • силни аромати – от парфюми, ароматизатори, освежители за въздух или от препарати за почистване. Необходимо е страдащият от мигренозен пристъп да е подложен на действието им колкото се може по-малко

Природна помощ с доказан ефект при мигрена

Все повече специалисти са на мнение, че природните продукти действат ефективно при мигрена. По тази причина, те препоръчват като доказано средство за успешна борба с мигрената – Мигренон/Migrenon®. Той е единственият естествен продукт с висока чистота и ефективност на активната съставка – екстракт от билката Моминска вратига.

Мигренон оказва благоприятно действие при мигренозно или главоболие от друг вид. Приемът му повлиява пристъпите на мигрена, намалява болката и овладява гаденето и повръщането.

Мигренон е ефективен и безопасен при продължителна употреба, алтернатива на болкоуспокояващите средства при мигрена. Продуктът може да се приема и при комбинация с лекарствени средства против мигрена. При добро повлияване още в рамките на шест месеца се наблюдава намаляване честотата, тежестта на мигренозните атаки и употреба на обезболяващите средства. Мигренон се приема по 1 капсула, 3 пъти дневно след хранене. Дозировката му може да варира според степента на мигренозната болка.

borola
2
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This