Няколко нови средства срещу мигрена могат да допринесат за повишаване качеството на живот на засегнатите от инвалидизиращото хронично заболяване. Кои са те ще разберете от д-р Стивън Рос. Той е невролог от Института по невронауки към медицински център „Пен Стейт Хелт“ в Хърши, Пенсилвания.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри 10 нови средства срещу мигрена за последните 6 години

За това информира д-р Рос. Информацията е особено важна предвид факта, че:

Д-р Рос подчертава, че въпросните антимигренозни средства не са еднакво ефективни за всички. По думите му обаче в болшинството от случаите те:

  • носят умерени до значителни ползи
  • помагат на засегнатите да нямат мигренозно главоболие месеци, дори години

Тези средства включват:

  • 6 инхибитори на калцитонин-ген свързания пептид (КГСП)
  • 3 медицински устройства
  • 1 серотонинов агонист на F1 рецептора

Инхибиторите на КГСП се прилагат превантивно. Както става ясно от наименованието им те влияят на протеин, наречен КГСП, който е особено активен при хора с мигрена. За разлика от традиционните лекарства срещу мигрена те не свиват кръвоносните съдове. Това ги прави подходящи за хора с инфаркт, инсулт или съдово заболяване.

Три от инхибиторите на КГСП – еренумаб, фреманезумаб и галканезумаб – се инжектират веднъж месечно.

Четвъртият – ептинезумаб – е одобрен за употреба през февруари 2020 г.

Това е първото лекарство за профилактика на мигрена, което се прилага чрез интервенозна инфузия.

Другите два инхибитора на КГСП – уброгепант и римегепант – са под формата на хапчета, които облекчават мигрената. От съобщение за пресата става ясно, че те също са получили одобрение от FDA през февруари 2020 г.

Новите неинвазивни медицински устройства за страдащите от мигрена включват:

  • Cefaly (поставя се на челото и стимулира нерв, който възпрепятства „пътя“ на мигрената)
  • SpringTMS (магнитен стимулатор, който се поставя на задната част на главата и прекъсва сигналите за мигрена към мозъка)

И двете средства се използват както за лечение, така и за превенция на мигрена.

  • gammaCore (поставя се на врата и стимулира блуждаещия нерв)

Устройството се използва за овладяване на мигренозен пристъп.

Последен, но не по значение, е ласмидитан. Това е първото от нов клас лекарства, стимулиращи серотониновия F1 рецептор, за който се смята, че има роля в появата на мигрена.

Ще отнеме време, докато посочените 10 нови средства срещу мигрена навлязат масово на българския пазар

Хората с мигрена у нас обаче не могат да чакат! Българските невролози са наясно с това. Ето защо те препоръчват на пациентите с мигренозно главоболие да противодействат веднага на болката с Мигренон/Migrenon®.

Продуктът е разумна и ефективна алтернатива на антимигренозните лекарствени средства. Благодарение на активната съставка партенолид (екстракт от Моминска вратига [Tanacetum parthenium]) по напълно естествен начин повлиява благоприятно:

Механизмът на действие на партенолид не е напълно проучен. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие.

Ефективността на продукта допълнително е повишена чрез иновативните течни капсули (Spucaps). Те позволяват по-бързо и цялостно усвояване на партенолида, а оттам осигуряват и по-мощно действие.

Приемът е удобен – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Търсете в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This