Скорошно предклинично проучване на изследователи от Тексаския университет в Далас, САЩ, хвърля нова светлина върху въпроса защо мигрена при жени е три пъти по-често състояние, отколкото при мъже. Изследването е публикувано в онлайн изданието на Journal of Neuroscience. Отделете 5 минути, за да научите повече подробности по темата.

Повече за изследването, което може да помогне да се обясни защо мигрена при жени е толкова често срещано състояние в световен мащаб

Проучването установява, че инжектирането на калцитонин ген-свързан пептид (CGRP) – протеин, който е свързан с развитието на мигрена в мозъчните обвивки (менинги) на гризачи, отключва болкови реакции при женските, но не и при мъжките индивиди.

„Това е първото проучване, което показва, две неща. Първо, че CGRP може да въздейства по различен начин на половете. Второ, че CGRP може да е пряко свързан с болката в менингите – нещо, което се дискутираше от дълго време насам“. Това казва д-р Грег Дюсор, водещ автор на изследването и доцент по неврология към факултета по Поведенчески и мозъчни науки на Тексаския университет в Далас.

Изследователите наблюдават подобна болкова реакция в краката на женските гризачи, когато CGRP се инжектира там. „Това ни дава основание да предположим, че жените са по-чувствителни към CGRP в цялото тяло, не само в менингите“, казва д-р Дюсор. Все още обаче не е известно какво отношение има това към други видове болка.

В заключение

„Макар че CGRP има ключова роля за появата на мигренозни пристъпи при жените, мигрената си остава мултифакторно заболяване. За изявата му е необходима комбинация от фактори – както вътрешни, така и такива, свързани с начина на живот и средата“, напомня д-р Дюсор.

Поради напредъка в изследванията за превенция на мигрена обаче, в които CGRP си спечели доста внимание, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри 3 лекарства, които блокират въпросния протеин.

Ефективно и доказано природно средство срещу мигрена при жени, мъже и деца

На нашия пазар разполагаме с Мигренон/Migrenon®. Това е изцяло природно средство, което по естествен начин предотвратява и овладява симптомите на мигрена (вкл. гадене и повръщане) при мъже, жени и деца. Продуктът успешно намалява силата и честотата на мигренозните пристъпи и повишава качеството на живот на засегнатите. Благотворното му действие се дължи на активната съставка партенолид 0.43 mg. Тя е извлечена от лековитата билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium) посредством патентован процес на вакуум екстракция. По този начин се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула от продукта. Ефективността на продукта е усилена от иновативната фармацевтична форма (Solucaps), която осигурява по-бързо и цялосно усвояване на активната съставка.

Продуктът може да бъде закупен от аптеките в страната и от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This