Мигрена в детска възраст е реална опасност. Около 10% от децата между 5 и 15 години страдат от нея, като мигренозни пристъпи са докладвани дори при 18-месечни бебета. Разберете кои фактори провокират мигрената при децата, както и как да се предотврати и овладее тя по естествен начин.

Най-честите отключващи фактори на мигрена в детска възраст

Факторите, които предизвикват мигрена при децата са различни. Има такива, на които НЕ е възможно да се повлияе, и такива, които могат да се променят. Ето основните:

Генетична предразположеност – водещ провокиращ фактор за мигрена в детска възраст

При мигрената в детска възраст голяма роля играят гените. Ако единият от родителите страда от мигрена, рискът детето да унаследи състоянието е 50%. В случай че и двамата родители имат мигрена, вероятността нараства на 90%.

Пол

Мигрената „предпочита“ жените, а в случая с децата – момичетата. Преди настъпването на пубертета те са по-засегнати от момчетата. Тенденцията се запазва и през юношеството. Към 17-та си година цели 23% от девойките съобщават за пристъпи на мигрена. За сравнение момчетата с подобни оплаквания са едва 8%.

Нередовен сън и повече стрес

Недоспиването и преспиването са рискови фактори за мигрена както при възрастни, така и при деца. Мигренозното главоболие при малки и големи може да бъде провокирано и от високите нива на стрес.

Лоши хранителни навици и прием на определени храни и напитки като причина за мигрена в детска възраст

Пропускането на хранене и дехидратацията често провокират мигренозни пристъпи при децата. Същото правят храни и напитки като отлежали сирена, сушени меса, цитрусови плодове, шоколад. А така също и продуктите с мононатриев глутамат, червени и жълти оцветители, и аспартам заради съдоразширяващото си действие.

Времето

Внезапните промени във времето, екстремните жеги и вледеняващия студ, ярката слънчева светлина и отблясъците, високата влажност и прекалено сухият въздух също отключват мигрена при някои деца.

Надеждно природно решение срещу мигрена в детска възраст

В последните години специалистите препоръчват Мигренон/Migrenon® за овладяване и предотвратяване на мигрена при деца. Това е 100% растителен продукт, който по безопасен начин осигурява на най-малките живот без пулсиращо главоболие. Положителното му въздействие върху силата и честотата на мигренозните пристъпи в детска възраст се дължи на активната съставка партенолид. Веществото представява екстракт от билката Моминска вратига. То е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Активната съставка се предлага в иновативна фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), гарантираща по-бързо и цялосто усвояване, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът се приема по 1-2 течни капсули дневно, като дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето. Няма нежелани реакции. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This