Смята се, че мигрената е типично за женската половина на човечеството.

Първата мигренa

Обикновено мигрената се проявява на възраст между 18 и 20 години. Не са изключение случаите, в които първите пристъпи  могат да се появят във възрастта на половото съзряване (между 12 и 15 години).

Съотношението на страдащите от мигрена жени във възрастов период от 20 до 50 години, е 3:3 – 4:2. По данни на различни източници, заболяването бележи своя пик във възрастта между 20-25; 30-33 години. Твърди се, че невроендокринните смущения в женското тяло (менструален цикъл, бременност, менопауза, хормонозаместителна терапия) също могат да предизвикат проявата на главоболие.

Тежките форми на мигрена са сериозен медицински и социален проблем.

Клинична симптоматика на мигрена

Мигрената се характеризира с периодични, повтарящи се пристъпи на пулсиращо главоболие (обикновено едностранно). Най-често болката е силна, придружена от гадене, повръщане, непоносимост към светлина, шум, миризми и др. Може да продължи от 1-2 часа до няколко дни. Тези характерни клинични прояви помагат да се разграничи мигрената от обичайно главоболие при напрежение (главата като че ли е притисната в менгеме, като стегната с обръч), при което локализацията често е двустранна.

Какво представлява менструалната мигрена?

При 60% от жените, мигренозните атаки са в пряка зависимост от менструалния цикъл. Появяват се два дни преди менструацията или два дни след нея.В другите дни от месеца главоболие не настъпва.Тази форма на заболяването е наречена “менструална мигрена”. Главоболието е пулсиращо; придружено с гадене, повръщане и непоносимост към ярка светлина и шум. Има ясно изразен едностранен характер.При много жени началото на атаката се предшества от различни зрителни увреждания. Установено е, че появата на мигрена се дължи на променени нива на естроген или нарушение в съотношението между естрогени и гестагени.

Високите нива на естроген допринасят за това 60-70% от  жените, които са с менструална мигрена, да изпитат значително облекчение по време на бременност.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This