Избягването на провокиращите фактори е ключово умение за намаляване на интензивността и честотата на пристъпите на мигрена. Разберете как да го приложете на практика, за да повишите качеството си на живот!

Стратегии за предотвратяване на основните отключващи фактори на мигрена

Регулиране на ниската кръвна захар

Хипогликемията е състояние, което се характеризира със занижени нива на глюкоза в кръвта. Обикновено се появява при недостатъчен прием на хранителни вещества или прекомерна консумация на рафинирани въглехидрати, които се състоят от прости захари и лесно се разпадат, щом попаднат в организма. Хипогликемията е сред основните отключващи фактори на мигрена. Ето защо своевременно трябва да се предприемат мерки за нейното овладяване. Неизменна част от терапията са правилните хранителни навици. Регулирането на ниските стойности на кръвната захар е постижимо с усвояването на навика да се яде често и по малко. Препоръчително е консумацията на бял хляб и захар да се избягва. Добре е вместо тях в менюто да присъстват повече свежи плодове, зеленчуци, яйца и месо, което не е мазно. Придържайки се към балансирана диета, страдащите от хипогликемия ще балансират стойностите на кръвна захар и ефективно ще се предпазят от мигрена.

Прием на достатъчно количество течности

Дехидратацията е един от водещите провокиращи фактори за поява на мигрена. Когато организмът е обезводнен, той болезнено напомня за нуждата от течности, което често се изразява с мигренозен пристъп. Често неразположението е съпроводено от симптоми като умора, мускулна слабост и замайване.
Най-добрият начин да се предотврати дехидратацията, а оттам и появата на пристъп на мигрена, е като се покриват ежедневните нужди от течности. Необходимо е да се пие между 1,5-2 л вода дневно. Напитките, които не съдържат кофеин, захар или изкуствени подсладители също помагат на тялото да поддържа здравословно ниво на хидратация и така свеждат до минимум риска от отключване на мигрена.

Избягване на прекалено ярки светлини

Повишената чувствителност към светлина, която се обозначава с термина фотофобия, е причина за появата на мигрена сред голям процент от страдащите. Дискомфортът може да настъпи след излагане както на слънчева, така и на изкуствена светлина. Поради това специалистите съветват хората от рисковите групи да не се излагат на ярки светлини и да използват слънчеви очила с филтър срещу ултравиолетовите лъчи, когато излизат навън. В случай че пропуснат да защитят очите си и попаднат в плен на мигрена, задължително трябва да се усамотят за 20-30 минути в тъмна стая, за да се предпазят от външните дразнения и да облекчат болезненото главоболие.

Изпитано природно средство за предотвратяване на мигрена

Избягването на провокиращите фактори може частично да намали тежестта на пристъпите на мигрена. Да ги предотврати напълно обаче е способен единствено Мигренон/Migrenon®. Мощният ефект на този 100% натурален продукт се дължи на активната съставка партенолид, извлечена от билката Моминска вратига. Висококачественият екстракт от години се използва като ефективно средство за превенция на мигрена, тъй като потиска химичните реакции, водещи до мигренозен пристъп. Предлага се в специално разработени течни капсули (Solucaps), които позволяват неговото по-бързо и цялостно усвояване от организма. Мигренон е напълно безопасен и е подходящ за продължителна употреба. За постигане на оптимални резултати е препоръчително приемът да продължи минимум 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This