Вероятно всеки, който страда от чести пристъпи на мъчително главоболие, си е задавал въпроса „как да спрем мигрената?“. В публичното пространство набира популярност нов алтернативен подход за овладяване на мигренозните атаки, който ще изненада мнозина. Става въпрос за така нареченият дейт пиърсинг – дупка във вътрешния хрущял на ухото. В следващите редове споделяме какви са предполагаемите ползи и рискове.

Пиърсинг за облекчаване на мигрена

Има няколко теории, които обясняват хипотетичните ползи от дейт пиърсингът за справяне с мигренозната болка. Водещото предположение е, че при пробиването на хрущялната гънка на ухото, точно над ушния канал, се таргетира конкретна точка на натиск, както при акупунктурата и акупресурата. Тези методи за облекчаване на мигрена са с доказан ефект, но все още не е сигурно дали ще се наблюдават същите ползи при натиск с постоянен характер, какъвто се оказва при дейт пиърсинга.

Друга теория е, че пиърсингът успокоява тригеминалния нерв, който минава през лицето и ушите и влияе върху мигренозното главоболие. Предполага се още, че дейт пиърсингът обхваща областта близо до блуждаещия нерв, който осъществява връзка между мозъка и редица органи. Той контролира отделянето на част от хормоните и се счита, че стимулирането на нерва допринася за овладяване на главоболието при мигрена.

Не на последно място, специалистите обясняват, че е възможно ползите от дейт пиърсинга при мигрена да се дължат на силен плацебо ефект.

Научни доказателства и рискове

Към момента научните данни за ползите от дейт пиърсинга при мигрена са оскъдни. Все пак има няколко индивидуални проучвания, които дават обнадеждаващи резултати. Но категорично са необходими по-мащабни изследвания сред общата популация, за да се докажат ползите от алтернативния подход срещу мигрена. През 2017 г. учени разглеждат ползите от дейт пиърсинга върху 54-годишен мъж, който се бори от години с мигренозно главоболие. След продупчването на ухото единствения участник в експеримента споделя, че мигренозните пристъпи са разредени, а тежестта на симптомите е намаляла. Според доклад от 2020 г. сходно подобрение се е наблюдавало и при 50-годишна жена, страдаща от мигрена.

Рисковете, свързани с поставянето на дейт пиърсинг, се свеждат главно до реалната опасност от развитие на инфекция и сравнително дългия период на възстановяване след продупчването на ухото. Експертите съветват пациентите с мигрена на първо време да изпробват конвенционалните подходи с доказан ефект за овладяване на пристъпите, преди да опитат алтернативите, които все още не са с доказан ефект и безопасност.

Как да спрем мигрената по напълно безопасен начин?

Отговорът е с помощта на изцяло натурален продукт! Мигренон / Migrenon® е мощно природно средство за справяне с мигрената. Благоприятното действие от приема на продукта се дължи на оптималното количество партенолид, извлечен от билката Моминска вратига в най-чиста форма. Активната съставка работи чрез потискане на химичните реакции, отключващи болката при мигрена. Чрез този механизъм на действие партенолидът повлиява честотата, силата и продължителността на мигренозните атаки и облекчава съпътстващите симптоми, като гадене и повръщане. Продуктът оказва положителен ефект при мигренозно и други видове главоболие. Приема се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене, като дозировката може да се адаптира спрямо индивидуалните оплаквания. Може да се съчетава и с други медикаменти против главоболие. Няма противопоказания.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This