Отличителен белег на мигрената са мъчителните пристъпи на главоболие, а изглежда храненето и по-конкретно липса на витамини в менюто може да провокира атаките. Тежестта на симптомите при мигрена е индивидуална, а списъкът с провокиращи фактори дълъг. Към недоспиването, хроничния стрес, промените в атмосферното налягане и др. прибавяме неправилното хранене, което може да се окаже „виновник“ за мигрена.

Хранене и мигрена – каква е връзката?

Според проучване на изследователи от Китай, публикувано в списание „Nutritional Neuroscience“, диетата може да бъде пряко свързана с пристъпите на мигрена. За целите на експеримента учените разглеждат здравните данни на 1838 души, които имат мигренозни атаки. Екипът си поставя задачата да установи дали има връзка между хранителните навици на участниците и мъчителното главоболие. Резултатите показват, че дефицитът на хранителни вещества в менюто може да се окаже пряк „виновник“ за мигрена. Също така учените разкриват, че пристъпите на главоболие може да са предизвикани от ниски нива на кръвната захар. Хипогликемията се среща при хора, които се хранят на големи интервали от време, пропускат хранения или изключват основни групи храни от менюто, най-често въглехидрати.

Мигренозно главоболие при липса на витамини и хранителни вещества

Резултатите от проучването категорично показват, че участниците с мигрена консумират по-малко витамини и хранителни вещества. В групата с хранителни дефицити попадат селен, калий, магнезий, фолиева киселина, витамин С, витамин К, витамин В6 и витамин В12. За по-тежки пристъпи на мигрена допринася главно недостигът на витамините от група В и магнезий. Учените установяват още, че участниците с пристъпи на мъчително главоболие консумират повече кафе и теобромин (вещество, което се открива в шоколада), отколкото хората без хронично главоболие.

А ето кои продукти да добавите в менюто, за да забравите мъчителното главоболие, провокирано от липса на витамини

Селенът е антиоксидант, който се бори срещу стареенето на клетките в организма. За да си набавите необходимите количества от него, се препоръчва редовна консумация на риба, особено сьомга, риба тон, треска и скумрия, черен дроб и яйчен жълтък.

Следва да се погрижим за нивата на калий в организма. Този микронутриент участва пряко в мускулната функция, включително в съкращаването на гладката мускулатура на съдовете, което се свързва с пристъпите на мигрена. Особено богати на калий са бананите. Други добри източници на хранителното вещество са сушени плодове, пъпеш, картофи, спанак и авокадо.

Магнезият е един от най-важните елементи за правилното функциониране на организма. Свързва се със специални ползи за успокояване на стреса, подпомагане на концентрацията и подобряване на паметта. Най-богатите на магнезий храни включват бадеми, какао, пълнозърнести храни и морски дарове.

Фолиевата киселина, позната още като витамин В9, има важна роля за производството на червени кръвни клетки. Ще си я набавите чрез консумация на повече горски плодове и зелени зеленчуци, като спанак и броколи.

Допълнете балансирания хранителен режим с природен продукт за овладяване на мигрена

Мигренон / Migrenon® е натуралното решение с доказан ефект срещу мигрена. Активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) разрежда и дори предотвратява мигренозните атаки. Освен, че повлиява благоприятно главоболието, партенолидът спира гаденето и повръщането. Влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителна употреба. Приема се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This