Една от най-важните теми за пациентите с мигрена е установяването на възможните причини за главоболие. Списъкът с провокиращи фактори може да бъде доста дълъг и любопитен. В следващите редове споделяме 3 неподозирани „виновници“ за мигренозно главоболие, с които да внимавате в ежедневието.

Тренировки с тежести или висок интензитет – причини за главоболие

Двигателната активност може да се отрази положително върху мигренозните пристъпи, стига да бъде разумно подбрана и съобразена с индивидуалните възможности. В противен случай впускането в прекалено тежки или интензивни тренировки без предварителна подготовка крие риск от мигрена. За начинаещите е препоръчително да започнат с по-леки упражнения като разходка, плуване, йога и тай-чи. Първоначално спортувайте по 30 минути дневно и постепенно увеличавайте продължителността и интензитета на тренировките. Експертите съветват пациентите да си водят т.нар. дневник за мигрена, в който да записват възможните причини за мъчителното главоболие, включително и определени видове физическа активност.

Дигитални устройства

Прекарването на дълги часове пред екраните на дигиталните устройства може да бъде „тригер“ за мигрена. Синята светлина при някои хора предизвиква напрежение в очите и зрителна умора, съпроводени от мъчително главоболие. В допълнение към това премигващите светлини и бързо променящите се картини и звуци в част от популярните социални мрежи допълнително повишават риска от мигрена. Експертите съветват употребата на дигитални устройства да бъде разумна. Избягвайте да прекарвате часове с телефон в ръка, а при работа на компютър е желателно да използвате специални очила за синя светлина и да правите чести почивки за очите и мозъка.

Чаша червено вино – една от честите причини за главоболие при мигрена

За хората с мигрена различни храни и напитки може да се окажат потенциални причинители на главоболие. Тук се спираме специално на едно изкушение, особено любимо на дамите, което е сред лидерите в списъка с провокиращи фактори при мигрена. Червеното вино е предпочитана напитка от мнозина, но за хората с мигрена дори умерената консумация на този алкохол крие риск от пристъп на главоболие. Обяснението е в повишената чувствителност към някои съставки на червеното вино. То съдържа високи количества сулфити, тирамини, хистамини и танини. Изброените вещества са познати тригери на мигрена, които в комбинация често предизвикват мъчително главоболие. И не, тук не става въпрос за махмурлук. Доказано е, че червеното вино може да доведе до мигренозна атака дори при консумация само на една-две чаши.

Универсално природно средство за мигрена с доказан ефект и безопасност

Овладяването на мигренозното главоболие е мисия възможна благодарение на Мигренон / Migrenon®! Този натурален продукт от ново поколение действа срещу мъчителното главоболие, независимо какво го е провокирало. Благоприятният ефект се дължи на иновативната формула на продукта. Всяка капсула съдържа активната съставка партенолид, извлечен от лековитата билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Тя е познато средство от векове за овладяване и предотвратяване на главоболие и мигрена. За ефективността на продукта допринася и фармацевтичната форма Solucaps (течни капсули), която осигурява по-бързо и цялостно усвояване на съставката. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозата може да се адаптира в зависимост от честотата и тежестта на мигренозните атаки. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции, дори при дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This