Генетици от Технологичния университет в Куинсланд (QUT), Австралия, идентифицират протеини в кръвта, които причиняват главоболие при мигрена. Същите тези протеини са свързани с болестта на Алцхаймер, която би могла да се предотврати с наличните терапии.

Констатациите от генетичните анализи са публикувани в сп. Nature Communications. Изследването е проведено от проф. Дейл Найхолт и неговия докторант Хамзе Танха от Центъра за геномика и персонализирано здраве към QUT.

Повече за проучването можете са прочетете в следващите редове.

Главоболие при мигрена – още за откритието

В хода на изследването учените откриват, че повишените нива на протеините DKK1 и PDGFB в кръвта инхибират сигналните пътища Wnt. По въпросните сигнални пътища се предават биологични сигнали към клетките. Възпрепятстването на функцията им може да доведе до:

  • окципитална мозъчна калцификация (отлагане на калциеви соли в тилните дялове на главния мозък)
  • възпаление, причиняващо болка

Едновременно с това учените установяват, че:

  • понижените нива на антиоксидантните протеини FARS2, GSTA4 и CHIC2 в кръвта също може да са причина за възпаление, свързано с мигрена

„За нас представлява особен интерес, че инхибирането на сигналните пътища Wnt от протеина DKK1 се свързва с риск от мигрена. Причината е, че същото това инхибиране се наблюдава при болестта на Алцхаймер и церебрална амилоидна ангиопатия“, посочва проф. Найхолт.

Изследователят изрично подчертава, че на практика няма генетична връзка между мигрена и болестта на Алцхаймер

На теория обаче контролът над нивата на протеина DKK1 би могъл да предпази хората с мигрена от болестта на Алцхаймер. „Възможно е подгрупа от хора с Алцхаймер да имат анамнеза за мигрена. Не всички пациенти с мигрена обаче са застрашени от Алцхаймер“, уточнява проф. Найхолт. Той е категоричен, че причините за появата на даден здравословен проблем са комплексни. По думите му повишеното ниво на протеина DKK1 в кръвта е:

  • само един от подлежащите механизми, определящи риска от поява на Алцхаймер при пациенти с мигрена

Срещу главоболие при мигрена на българския пазар се е наложил…

Това е 100% природен продукт, който се използва както за лечение, така и за профилактика на мигренозно главоболие. В основата на благотворния ефект стои висококачественият екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Извлекът от този природен лек срещу мигрена – партенолид – влияе благоприятно върху гладката мускулатура на съдовете. В резултат повлиява благоприятно силата и честотата на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот. Ефектът е подсилен от иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват по-бързо и цялостно усвояване на съставката.

Продуктът е практически безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозировката може да се адаптира според тежестта на оплакванията. Подходящ и за възрастни, и за деца. Не се препоръчва при бременност!

Търсете продукта в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This