В големите градове, освен познатите фактори за мигрена като хормонални промени и някои специфични храни, рискът от пристъп на главоболие е по-голям, а причината ще ви изненада. При замърсяване на въздуха зачестяват тежките пристъпи на мигрена и нараства рискът от развитие на хронично главоболие според скорошни проучвания. В следващите редове споделяме повече за влиянието на околната среда върху мигренозните атаки.

Замърсяване на въздуха и пристъпи на мигрена – каква е връзката?

Тъй като проблемът с мръсния въздух е на дневен ред в повечето големи градове, все повече проучвания са посветени на последиците за здравето от високите нива на замърсяване. Така се появяват и експерименти, които изследват връзката между качеството на въздуха и мигренозното главоболие. Учени в Тайван и Южна Корея установяват, че по-високите нива на определени замърсители на въздуха – фините прахови частици, се свързват с нарастващ брой на пациенти с мигрена, които търсят медицинска помощ. Тази зависимост се наблюдава през топлите периоди от годината, но изследователите не откриват връзка между фините прахови частици и мигрената през дните с ниски температури.

Друго независимо проучване по темата, базирано в Бостън, установява, че по-високите нива на замърсяване на въздуха повишават вероятността от мигренозно главоболие само през студените месеци – от октомври до март. Този експеримент е посветен на връзката между мигрената и свързаните с трафика газообразни замърсители, като въглероден окис и озон. Проучването не разглежда влиянието на фините прахови частици върху главоболието.

В обобщение, резултатите от двете изследвания показват, че когато говорим за качество на въздуха и мигрена, трябва да се вземат под внимание вида на замърсяването и температурата на околната среда. От значение за пристъпите на главоболие могат да бъдат още атмосферното налягане и поведението на пациентите – колко време прекарват навън, изложени на замърсяването, дали при престой в затворени пространства прозорците са отворени и др.

Възможно ли е мръсният въздух да отключи мигрена?

Други изследвания по темата откриват положителна зависимост между замърсяването на въздуха и отключване на мигрена. Според проучване от 2021 г., което наблюдава 360 000 души в Северна Калифорния, дългосрочното излагане на повишени нива на азотен диоксид и метан повишава риска от мигрена с 2 до 4%. Но изследването не открива връзка между фините прахови частици и главоболието.

Към момента изследванията за ролята на замърсяването при мигренозните атаки са ограничени, но учените предполагат, че обяснението е свързано с оксидативния стрес. Той настъпва, когато реактивните кислородни видове се натрупват в клетките и антиоксидантните защитни системи на тялото не ги изчистват правилно. Оксидативният стрес причинява химически промени в мозъка, които повишават чувствителността и възбудимостта на невроните. В резултат тези процеси могат да предизвикат мигрена. Всички основни замърсители на въздуха във високи количества причиняват оксидативен стрес, но към момента липсват научни доказателства за пряката връзка между замърсяването, оксидативния стрес и мигрената.

Помощ от природата с доказан ефект за хора с мигрена

Мигренон/Migrenon®  е натурално решение за овладяване на мигрена с доказан ефект и висок профил на безопасност. Приемът на продукта се отразява благоприятно за намаляване тежестта и честотата на мигренозните атаки. Причината да повлиява мъчителното главоболие е активната съставка партенолид, извлечена от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Това вещество потиска химичните реакции, които предизвикват мигренозното главоболие като се отразява положително върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Безспорно предимство на продукта е, че облекчава и съпътстващите симптоми при мигрена като гадене и повръщане. За оптимален резултат се препоръчва продължителен прием по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за странични ефекти и противопоказания, дори при дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This