Причините за поява на мигрена към момента не са напълно изяснени, но учените свързват някои атмосферни промени с пристъпите на главоболие. Има хипотези, че мигренозната атака е вид ранно предупреждение за предстояща опасност в околната среда. В следващите редове споделяме повече за тази неочаквана връзка и решение на проблема.

Атмосферни промени, които причиняват мигрена

Резултати от проучване по темата, показват, че 3-ма от 4-ма пациенти, страдащи от мигрена, посочват промените във времето като фактор, причиняващ главоболие. Изследователският екип изготвя анкета с 16 възможни провокатори на мигрена, включително и някои атмосферни промени. Ето какво посочват анкетираните участници:

  • Промени в атмосферното налягане – 73%
  • Силни аромати – 64%
  • Ярка или премигваща светлина – 59%
  • Дим – 53%
  • Екстремно ниски или високи температури – 38%
  • Промени в надморската височина – 31%
  • Силни ветрове – 18%

Повечето от пациентите с мигрена посочват, че изброените фактори на околната среда възпрепятстват извършването на ежедневни дейности на открито. Мнозинството анкетирани споделят, че избягват продължителен престой на задимени места като ресторанти и барове. Проучването установява още, че 2-ма от 3-ма участници с мигренозно главоболие не са обсъждали климатичните промени като провокиращ фактор със своя лекар.

Едно от обясненията за тази зависимост е, че главоболието е защитна реакция на организма срещу силните стресови фактори от заобикалящата среда, като температура, влажност, налягане и др.

Как да установите факторите, провокиращи мигрена?

Първата стъпка в овладяването на мигренозните атаки е да разберете какво ги провокира. Добър вариант е редовното попълване на дневник, в който да описвате обстоятелствата около пристъпите на главоболие. За да установите дали атмосферните промени ви влияят, ежедневно отбелязвайте какво е времето навън. Тъй като храните също са чест фактор, провокиращ мигрена, е добре да записвате в дневника какво консумирате. Чести причини за поява на мигрена са шоколад, алкохол и храните съдържащи консерванти. Също така е важно да отбелязвате симптомите и продължителността на мигренозната атака. По този начин може да уловите „виновниците“ за мигрена ден-два преди да настъпи пристъп и да споделите със своя лекар. Препоръчително е да попълвате дневника стриктно поне 3 месеца. В резултат някои пациенти разпознават симптомите на мигрена 48 часа преди да настъпи пристъп.

Напълно природно средство за овладяване на мигрена

Невролозите у нас препоръчват редовен прием на Мигренон/Migrenon® за овладяване на неприятните пристъпи на главоболие. Мощният ефект на този природен продукт се дължи на активната съставка партенолид, извлечен от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Има данни, че той потиска химичните реакции, предизвикващи мигрена. Продуктът помага за намаляване честотата и тежестта на мигренозните атаки. Повлиява благоприятно съпътстващите симптоми като болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум. Дозировката е 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. За оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This