Когато говорим за подходящо хранене при мигрена, трябва да споменем както полезните, така и някои вредни продукти, които биха могли да влошат пристъпите на главоболие.

Широк спектър от фактори влияе върху честотата и тежестта на мигренозните атаки. Специалистите са категорични, че хранителният режим също се отразява на състоянието. Както продуктите, които консумираме, така и часовете в които се храним имат значение за превенция на мъчителното главоболие. Данни от проучване показват, че при 20% от хората, които страдат от мигрена, някои храни и напитки действат като дразнител и провокират проявата на симптоми.

В следващите редове споделяме кои продукти често са свързани с пристъпи на мигрена и какво е препоръчително да консумирате, ако страдате от мъчителното главоболие.

Храни и напитки, които е по-добре да избягвате, ако страдате от мигрена

Реакцията към определени продукти е строго индивидуална при хората, страдащи от мигрена. Затова, ако имате съмнение относно някой компонент от менюто, е важно да проследите какви симптоми се проявяват около 12-24 часа след консумацията му. Продуктите, посочени в списъка са на база информация, подадена от пациенти с мигрена.

  • Алкохол
  • Шоколад
  • Кофеин

Хората с мигрена посочват червеното вино като най-честия „виновник“ в хранителния режим за пристъпите на главоболие. Едната причина за това негативно въздействие са някои вещества в състава на червеното вино като хистамин, тирамин и сулфити. Другото обяснение е свързано с факта, че при консумация на алкохол кръвоносните съдове се разширяват и това повишава опасността от мигренозна атака.

20% от хората, страдащи от мигрена, посочват консумацията на шоколад като причина за пристъп. Смята се, че това се дължи на органичното съединение бета-фенилетиламин в състава му, което стимулира централната нервна система и мозъка.

Любопитното при кофеиновите напитки е, че при някои от хората с мигрена, те са причина за главоболията, а при други консумацията им облекчава симптомите и честотата на пристъпите. Предполагаемата причина за негативното действие при някои групи е свойството на кофеина да разширява кръвоносните съдове.

В списъка с потенциални провокатори на мигрена попадат още преработени меса, отлежали сирена и съставката мононатриев глутамат.

Препоръки за хранене при мигрена

Придържането към някои диетични способи може да помогне за контролиране на пристъпите и съпътстващите ги симптоми. Ето кои са те:

  • Консумация на храни, богати на магнезий като листни зеленчуци, авокадо, кашу, бадеми и риба тон
  • Прием на омега 3-мастни киселини – съдържат се в мазните риби като сьомга, скумрия и херинга
  • Кето диета – набляга на продукти с високо съдържание на полезни мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и умерен прием на протеини.

Счита се, че е ефективна за намаляване честотата на мигренозните атаки.

  • Придържане към определени часове на хранене
  • Добра хидратация – най-подходящата и безопасна напитка при мигрена е питейната вода

За сигурно овладяване на мигрената се доверете на изцяло природно средство

Невролозите у нас препоръчват на пациентите с мигрена да прибавят към подходящия хранителен режим и прием на Мигренон/Migrenon®. Този продукт с изцяло натурален състав подпомага овладяването на мъчителното главоболие. Мощният ефект се дължи на активната съставка партенолид, извлечен от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Смята се, че партенилидът потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигрена. Той спомага за намаляване честотата и тежестта на симптомите, включително болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум. Оказва благотворно влияние и върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This