Приемът на три или повече напитки с кофеин се свързва с по-чести пристъпи на мигрени. Констатацията, публикувана в The American Journal of Medicine, е валидна за пациенти с епизодична мигрена. В следващите редове разкриваме как учените стигат до нея!

Пристъпи на мигрени и предозиране с кофеин в нездравословна връзка

Изследователите анализират данни от 98 възрастни пациенти с епизодична мигрена (появява се до 15 дни в месеца). За да проследят влиянието на кофеина върху мигренозните пристъпи, те молят участниците да водят дневник в продължение на 6 седмици. Доброволците трябва да предоставят информация за:

  • броя кофеинови напитки, които приемат на ден
  • ежедневната си рутина
  • характеристиките на всеки мигренозен пристъп

Учените сравняват честотата на мигренозните атаки при участниците в дните с прием и без прием на кофеинови напитки.

Съгласно изходните данни доброволците получават средно около 5 мигренозни главоболия месечно. 66% от изследваните лица обикновено приемат 1-2 кофеинови напитки дневно, а 12% – 3 или повече.

По време на 6-седмичния период на изследване участниците получават средно 8,4 мигренозни епизода на месец.

На базата на резултатите учените заключват, че…

  • рискът от мигренозно главоболие при пациенти с епизодична мигрена се повишава при прием на 3 или повече кофеинови напитки дневно
  • опасност от мигренозен пристъп при изследваните лица няма, когато те приемат 1-2 напитки с кофеин на ден

„Към днешна дата са направени много малко проспективни проучвания за непосредствения риск от мигрена при приема на напитки, съдържащи кофеин. Нашето изследване е уникално с това, че показва подробна ежедневна информация за кофеина и мигренозното главоболие в продължение на 6 седмици“. Това казва ръководителят на проучването Сузане М. Бертиш. Тя е от отделението по Смущения на съня и циркадни разстройства на бостънската болница Brigham and Women’s Hospital и Медицинското училище в Харвард. По думите ѝ са нужни допълнителни изследвания, за да се анализира потенциалният ефект на кофеина върху:

  • появата на мигренозни симптоми в по-късните часове на деня
  • съня
  • тревожността

При пристъпи на мигрени в резултат на предозиране с кофеин насреща е…

Мигренон/Migrenon® – разумна природна алтернатива на антимигренозните медикаменти. Продуктът доказано намалява тежестта и честотата на пристъпите и подобрява качеството на живот. В основата на благотворното му действие стои партенолидът (над 0,43 mg във всяка капсула). Това вещество е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от лечебното растение Моминска вратига (Tanacetum parthenium). При споменатата технология се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. С цел още по-висока ефективност продуктът се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps).

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Търсете в аптечната мрежа или поръчайте още сега от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This