Епизодите на мигрена имат негативни последствия за съня. Резултатите от мета-анализ, публикуван в онлайн изданието на сп. Neurology, сочат, че:

  • възрастните и децата с мигренозно главоболие имат намалена продължителност и по-ниско качество на REM съня
  • децата с мигрена спят по-малко от своите връстници, които нямат това оплакване

Преди да продължим с изследването за отрицателните последствия на мигрена върху съня на малки и големи, вмятаме само, че…

REM сънят (сън с бързо движение на очите) е един от четирите етапа, през които мозъкът преминава по време на сън. Тази фаза на съня се характеризира с повишена мозъчна активност и ярки сънища. Продължава от 1 до 5 минути. Възможно е да се случи неколкократно по време на сън. От съществено значение е за когнитивните функции.

„Искахме да анализираме последните проучвания, за да добием по-ясна представа как мигрената влияе върху съня. Знанието за това би могло да помогне на специалистите да предложат по-ефективно лечение на пациентите с мигрена“. Думите са на д-р Ян Хофман от Кралския колеж в Лондон. Той е водещ автор на анализа и член на Американската академия по неврология (AAN).

Мета-анализът е направен на базата на 32 проучвания сред 10 243 души. Участниците отговарят на въпроси с цел оценка качеството на съня като:

  • навици за сън
  • време за заспиване
  • продължителност на съня

При анализа на резултатите учените забелязват, че…

Възрастните и децата с мигрена имат по-кратък и по-лош REM сън от хората без този проблем. И още – децата с мигренозно главоболие спят по-малко, събуждат се по-често и заспиват по-бързо от малчуганите без мигрена. Според д-р Хофман по-лесното заспиване на децата може да се обясни с недостига на сън.

„Нашият анализ помага да се разбере по-добре какво влияние оказва мигрената върху съня. Това ще е от полза при лечение на пациентите с мигренозно главоболие“, категоричен е д-р Хофман.

Срещу мигрена и свързаните с нея последствия специалистите у нас препоръчват…

Мигренон/Migrenon® – природен продукт номер 1 на българския пазар, който стопира мигренозната болка. Положителното въздействие при главоболие от мигренозен характер се дължи на активната съставка партенолид. Това е вещество, извлечено от лечебното растение с антимигренозен ефект Моминска вратига (Tanacetum parthenium).

Партенолидът в продукта е с най-високо качество. Пречистен е до съвършенство и е в оптимално количество – над 0.43 mg във всяка течна капсула.

Течната капсула (Solucaps) е форма, която позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект.
Продуктът има удобен прием – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ както за възрастни, така и за деца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This