Мигрена при децата е състояние, което се характеризира с едностранна болка с туптящ характер, гадене, повръщане, последващо облекчение и след пристъпа дълбок сън. Мигрената при децата може да се появи в най-ранна детска възраст. Установено е, че около 75% от децата на възраст до 15 години са имали оплаквания от болки в главата. Обикновено пристъпите на мигрена при децата са по-кратки и по-леки, от тези на възрастните, но въпреки това могат да станат причина за влошаване качеството на живот.

Мигрена при децата – какво може да я предизвика?

  • Мигрена при децата може да се появи вследствие на прекалено малко или дълго време прекарано в сън. Затова изграждането на балансиран режим за сън е в основата на доброто здраве на малчуганите.
  • Причина за появата на мигрена при децата може да се крие и в консумирането на определени храни, като шоколад или други храни, които възбуждат нервната система. За да се предотврати появата на мигрена е нужно тези храни да бъдат избягвани. Включването на повече плодове и зеленчуци в хранителния режим на детето е идеалният избор за предотвратяване на мигренозни състояния.
  • Стресовите състояния при малчуганите също могат да доведат до мигренозен пристъп. Такива биха могли да са проблемите в училище, изпити, проблеми в семейството и други. Затова е хубаво детето да има време за игра и почивка, време в което детският организъм да има възможност да се възстанови и отпочине.
  • Прекаленото физическо натоварване на детето може силно да затормози организма и да е причина за появата на мигрена. Ето защо е важно допълнителните физически активности, извън детската градина и училище да бъдат съобразени с възрастта на детето и тренировките да не претоварват малчуганите.
  • Дехидратацията също може да бъде причина за мигрена при децата. Приемът на вода и други течности е от изключително значение за малките ви наследници.
  • Предпоставка за мигренозни състояния са и факторите, свързани с околната среда. Такива могат да бъдат ярка светлина и промени в климата.
  • В ерата на дигиталните устройства игрите на чист въздух обикновено са заменени с таблет, плейстейшън или компютър. Всички тези технологични устройства могат да допринесат за появата на мигрена, ако детето се задържа повече от два часа дневно, забавлявайки се с тях. Затова не предоставяйте технологичните устройства за дълго в ръцете на малчуганите.

Мигрената при децата може да се прояви в три форми:

  • Обикновена, която се наблюдава при 70% от децата. Болката е пулсираща и се намира в областта на челото.
  • Класическата мигрена се наблюдава при 25% от случаите на мигрена в детска възраст. При нея се наблюдава аура с нарушения в зрението и неясно виждане.
  • Синдромите с леко главоболие (известни още като мигренозни варианти) се характеризират със световъртеж и шум в ушите.

За да се облекчи състоянието на детето е необходимо да му бъде осигурено спокойствие, чрез отстраняване на всички фактори, довели до мигренозният пристъп. По време на мигренозния пристъп се препоръчва детето да си почива в тиха и затъмнена стая. Хубаво е да проветрявате помещението често.

Помощ от природата при поява на мигрена при децата

Приемът на Мигренон/Migrenon®, в чиято основа стои висококачествения екстракт от билката Моминска вратига – партенолид е ефективен начин за потискане на мигрена. Видни български специалисти по детска неврология приканват родителите, чиито деца са предразположени към мигрена, да се доверят на Мигренон. Природният продукт овладява процесите в организма, водещи до отключването на мигрена. Мигренон е способен да намали силата и дори да предотврати мигренозния пристъп. Ефектът на активната съставка се дължи на способността й да задържа отделянето на серотонин, основна причина за пулсиращата болка в главата. Не бива да се пренебрегва и благотворното й влияние върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка. Не са известни нежелани реакции при прием на Мигренон от деца. Приема се по 1-2 течни капсули дневно като дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето. Понякога ефектът не настъпва веднага, а след 2-3 седмици, ето защо лекарите предписват по-продължителен прием. Уместно е приемът да продължи поне 6 месеца. Спирането на продукта трябва да става постепенно. Мигренон е напълно безопасен, поради изцяло природния произход на продукта.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This