При част от жените се наблюдава обостряне на симптомите на мигрена при менопауза. В следващите редове споделяме какви са причините за неприятното главоболие през този етап от живота на дамите и природно решение за справяне с проблема.

Менопауза и мигрена – каква е връзката?

Най-вероятната причина за мигренозни атаки при менопауза са хормоналните промени, с които се характеризира този период. Репродуктивната система при дамите се поддържа от женските полови хормони естроген и прогестерон. Дисбалансът в нивата им може да предизвика обостряне на мигренозната болка и по-чести пристъпи на главоболие.

Най-уязвими са жените в пременопауза – етапът преди навлизане в същинска менопауза, който обикновено настъпва след 40 години и продължава от 2 до 8 години. Причината е, че този период е съпътстван от непредвидими хормонални колебания, които са основните „виновници“ и за по-тежките менопаузални смущения като горещи вълни, нощно изпотяване и др.

Вероятността мигренозните оплаквания да се задълбочат е по-голяма, ако имате анамнеза за менструална мигрена, при която пристъпите настъпват в резултат от хормоналните колебания преди всеки менструален цикъл.

При повечето жени след навлизане в същинска менопауза (когато липсва менструален цикъл в продължение на повече от 12 последователни месеца) мигренозните атаки намаляват. Това доказват и резултатите от проучване, според което неприятните симптоми на мигрена се подобряват при близо 60% от жените, навлезли в същинска менопауза по естествен път. Макар и рядко има случаи на влошаване на оплакванията след настъпване на менопауза, за което учените нямат обяснение към момента. Има хипотеза, че при жените, които навлизат в менопауза вследствие на хирургическа интервенция, рискът от мигренозни пристъпи нараства, заради резкия спад в нивата на половите хормони.

Каква е ролята на хормоните?

Важно е да отбележим, че с мигренозните атаки са свързани резките флуктуации в нивата на хормоните, които създават стрес за организма докато се приспособи, а не количеството на хормоните само по себе си. Пример за тази зависимост е по-високият риск от мигрена преди менструация, провокиран от резкия спад в нивата на естроген. Подобен ефект се наблюдава и при бременните жени, които често изпитват облекчение на симптомите докато износват плода, защото нивата на естроген са по-високи. Но след раждане обикновено оплакванията се проявяват отново, след спад в нивата на този хормон.

Помощ от природата срещу мигрена при менопауза

За да облекчат неприятните пристъпи на главоболие в периода на менопауза, дамите могат да се доверят на Мигренон/Migrenon®. Този изцяло натурален продукт е средство на първи избор при мигренозно и други видове главоболие, ревматични болки и спазми на гладката мускулатура (напр. матката). Мощният му ефект се дължи на висококачествения екстракт от растението Моминска вратига, под формата на партенолид, който потиска химичните процеси, предизвикващи мигренозно главоболие. Той действа като задържа отделянето на серотонин и повлиява благоприятно гладката мускулатура на съдовете. При редовен прием, продуктът значително намалява болката, гаденето, повръщането и честотата, и тежестта на мигренозните пристъпи. Не се наблюдават странични ефекти или противопоказания дори при дълговременна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This