Терминът „менструална мигрена“ се отнася до епизоди на мигрена, които изглежда са свързани с менструалния цикъл. Много жени откриват, че хормоналните промени могат да предизвикат симптоми на мигрена.
Мигрената е три пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Според Националната здравна служба на Обединеното кралство повече от половината жени с мигрена забелязват връзка между техните симптоми и менструалния им цикъл. Терминът „менструална мигрена“ описва епизоди, които се счита, че са причинени от хормонални колебания. Могат да бъдат отличени два подтипа на менструална мигрена.

  • „Чиста“ менструална мигрена – жените, с този проблем, имат мигренозни епизоди само по време на самата менструация
  • Мигрена, свързана с менструацията – при този тип мигренозните пристъпи се появяват не само около самата менструация, но и през други периоди от месеца

Менструалната мигрена може да бъде резултат и от хормонални промени по време на пременопауза, бременност или курс на орални контрацептиви.

Причини за менструална мигрена

Учените не са напълно сигурни какво причинява мигрената, но се смята, че възпалението може да има връзка. Колебанията в нивата на хормоните оказва влияние върху възпалението. Те могат да бъдат причина за промени в поведението на части от тялото, включително кръвоносните съдове. Симптомите на мигрена могат да бъдат предизвикани от резки промени в нивата на естроген или простагландини.

Нивата на естроген се понижават точно преди менструация, при пременопауза или когато спре приемът на лекарства, съдържащи естроген. Този женски полов хормон може да повлияе на усещанията за болка, поради което намалените нива могат да предизвикат епизоди на болка. Простагландините са хормони, отговорни за повишаване нивата на възпаление и тялото ги освобождава преди менструация.

Симптоми на мигрена

Мигрената е състояние, което често причинява умерено до тежко главоболие от едната страна на главата. Пулсиращата болка обикновено е основният симптом, но много хора сигнализират и за други оплаквания

  • Гадене
  • Повръщане
  • Чувствителност към светлина, звук или и двете
  • Аура – неврологични смущения (говорни, визуални, сензорни и/или моторни нарушения), които предшестват мигренозния пристъп

Природно средство за справяне с мигрена

Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт с мощен ефект при мигрена. Активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) доказано разрежда и предотвратява мигренозните пристъпи. Освен, че повлиява благоприятно върху мигренозните атаки, партенолидът спира гаденето и повръщането. Също така влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This