Как да разпознаем мигрената, как да я отличим от обикновеното главоболие и как да я лекуваме. Това са най-често задаваните въпроси, свързани със специфичното болезнено състояние. За да бъдем полезни, в публикацията ще посочим отличителни сигнали, по които да разпознаете, че имате мигрена. Ще предложим и терапевтично средство, с което да облекчите състоянието и да си възвърнете качеството на живот.

Как да разпознаем мигрената по продромната ѝ фаза

Така нареченият продром е считан за първата фаза на мигрената. Той всъщност подсказва с определени симптоми за бъдещата мигренозна атака. Продромната фаза може да настъпи от няколко часа до няколко дни преди пристъпа. В този период могат да се наблюдават:

  • повишена раздразнителност
  • депресивни състояния
  • умора и често прозяване
  • скованост в мускулите
  • проблеми с концентрацията
  • чувствителност към светлина и звуци
  • силно желание за консумация на определени храни
  • чести позиви за уриниране
  • гадене
  • нарушения на съня

Специфичната аура

Много хора, страдащи от мигрена, изпитват аура. Тя е характерна за мигрената и по нея много точно може да се определи, че става дума за мигренозно, а не обикновено главоболие. Аурата представлява съчетание от зрителни, сетивни, моторни и/или говорни нарушения. Най-често в тази фаза се наблюдават визуални изменения, като поява на мигащи светлини, точки или линии в зрителното поле. Може да се изпита изтръпване или мравучкане в определени части от тялото. Тези прояви могат да траят от 5 минути до 1 час.

Характерната болка

Главоболието, което всъщност е и същинският пристъп, настъпва след възможната аура. То е по-различно и често по-тежко от обикновеното главоболие. Страдащите от мигрена описват болката при атака, като остра, режеща, туптяща или пулсираща. Тя може да се локализира както от едната, така и от двете страни на главата. Главоболието може да продължи от 4 до 72 часа. Може да бъде придружено и от повръщане, чувствителност към светлина, шум и миризми, болки във врата и запушване на носа. Мигренозното главоболие може да се появява на епизоди. Или да бъде хронично – повече от 15 дни всеки месец, в продължение на 3 или повече месеца.

Как да разпознаем мигрената и да ѝ наложим ефективен контрол

След установяване на мигрената трябва да започне нейното лечение. То включва избягване на отключващите, провокиращи фактори и прием на подходящо средство за овладяване на мигренозните пристъпи. Продуктът, който помага за налагане на траен и ефективен контрол над мигрената, се нарича Мигренон/Migrenon®. Той е напълно натурален продукт, съчетаващ в себе си силата на билката Моминска вратига. От нея се извлича веществото партенолид, който е активната съставка в продукта. Партенолидът действа, като потиска химичните реакции, предизвикващи мигренозен пристъп. При нарушения на функцията на тромбоцитите се отделя серотонин, като този процес причинява мигренозна атака. Смята се, че партенолидът потиска отделянето на серотонин и така предпазва от пристъп на мигрена.

Продуктът е предназначен за намаляване на болката и съпъстващите мигрената неразположения, като гадене и повръщане. При дългосрочен прием повлиява пристъпите, като ги разрежда, намалява продължителността им и може да ги предотврати. Практически безвреден е и може да се приема с други медикаменти срещу мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This