Приблизително 20% от пациентите с главоболие през острата фаза на ковид-19 впоследствие развиват хронично ежедневно главоболие. Това става ясно от проучване на Работната група за изследване на главоболието от Испанското неврологично общество (SEN). Резултатите са публикувани в Cephalalgia – официалното списание на Международното дружество по главоболие (IHS).

Хронично ежедневно главоболие след преболедуван коронавирус

Главоболието е чест симптом при ковид болни и при преболедували инфекцията. Проведени са обаче малко изследвания за развитието на симптома в дългосрочен план. За да попълним тази празнина, в продължение на 9 месеца следихме състоянието на над 900 пациента от шест испански болници“. Думите са на д-р Давид Гарсия Асорин, който е член на Испанското неврологично общество и съавтор на проучването.

Близо половината от изследваните лица са без предишна анамнеза за главоболие. Впечатление прави, че макар средната продължителност на главоболието при ковид да е 2 седмици:

  • при около 1/5 от пациентите то персистира и напомня за себе си ежедневно

При 19% от пациентите главоболието продължава 3 месеца, а при 16% – 9 месеца.

Учените установяват, че колкото по-голяма е интензивността на главоболието през острата фаза на ковид-19, толкова по-голяма е продължителността му

„По време на изследването открихме, че когато главоболието продължава над 2 месеца, е много вероятно то да персистира. И още – когато главоболието продължава 1 месец, има 50% вероятност то да е налице в следващите 9 месеца. Всичко това идва да покаже колко е важно провеждането на бърза диагностична оценка на пациенти с персистиращо главоболие след ковид-19“. Коментарът е на д-р Хесус Порта Етесам, заместник-председател на Испанското неврологично общество и съавтор на проучването.

Изследването заключава също, че в болшинството от случаите главоболието, което продължава 9 месеца, е с характеристики на мигрена.

Пациентите с продължаващо главоболие над 9 месеца са предимно възрастни (основно жени), които по-рядко развиват пневмония от ковид. Главоболието при тях е пулсиращо, с по-лека интензивност, придружено е от фотофобия и/или фонофобия и се влошава при физическа активност.

За справяне с мъчителното хронично ежедневно главоболие след ковид помага…

Мигренон/Migrenon® – напълно безопасна алтернатива на медикаментозното лечение на болки в главата. Несравнимата ефективност на този природен продукт се дължи на активната съставка партенолид. Въпросното вещество е извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), използвана от незапомнени времена срещу главоболие и мигрена.

Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps) партенолидът се усвоява бързо и цялостно от организма. Болката бързо намалява и скоро отшумява напълно.

Освен върху силата на болката продуктът повлиява благоприятно и върху гаденето и повръщането, ако такива са налице. Няма нежелани реакции. Има много добра поносимост при продължителна употреба.

Търсете в аптечната мрежа или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This