Наличието на главоболие при ковид има и своите добри страни, тъй като говори за добър изход на болестта. Откритието е на учени от Университетска болница Vall d’Hebron в Барселона. Резултатите са публикувани в сп. Cephalalgia.

Появата на главолие наред със загуба на вкус и/или обоняние е чест неврологичен симптом на ковид-19

Изследователите решават да проверят дали и как влияе болката в главата на хода на болестта. За целта анализират симптомите и тяхната еволюция при 130 пациенти с коронавирус. Всички те постъпват в спешното отделение на болница Vall d’Hebron в периода март-април 2020 г. 97 (74,6%) от хоспитализираните лица съобщават за главоболие. Едва 19,6 на сто от тях обаче имат анамнеза за епизодично главоболие. В болшинството от случаите главоболието е с лека до умерено силна болка. При ¼ от пациентите (предимно жени и млади хора) болката е пулсираща и напомня тази при мигрена.

Сравнителният анализ на резултатите между хората със и без главоболие показва, че

  • средната продължителност на инфекцията от коронавирус сред пациентите с главоболие при постъпване в спешното отделение е 24 дни
  • средната продължителност на инфекцията от коронавирус сред пациентите без главоболие при постъпване в спешното отделение е 31 дни

„От резултатите се вижда, че хората с главоболие преболедуват COVID-19 с около седмица по-бързо от тези без главоболие. Това ни дава основание да предполагаме, че главоболието е добър прогностичен фактор при ковид пациенти“. Това казват учените и допълват, че главоболието би могло да се използва за прогнозиране развитието на инфекцията от коронавирус.

Членовете на научния екип нямат отговор защо главоболието е предпоставка за добро развитие на COVID-19. Предполагат, че коронавирусът активира тригеминоваскуларната система – основната болкова сигнализираща система на мозъка. „Локалното възпаление в близост до ноздрите е по-силно изразено при хората с главоболие. В случая то служи като приятел на тялото им и пречи на вируса да предизвика тежко системно възпаление“, казват учените.

Макар и добър прогностичен фактор при ковид епизодите на главоболие са мъчителни

Наши специалисти невролози препоръчват Мигренон/Migrenon® за намаляване тежестта и честотата на пристъпите. Продуктът е създаден изцяло на растителна основа и е напълно безопасен. Активна съставка е веществото партенолид, извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от билката Моминска вратига. При този специфичен начин на извличане се постига 25 пъти по-висока концентрация на партенолида в сравнение със стандартната процедура. За още по-голяма ефективност продуктът се предлага под формата на иновативни течни капсула (Solucaps), които позволяват бързо и цялостно усвояване на активната съставка. Приемът е удобен – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. При нужда дозата може да се увеличи и да се приема 1 капсула допълнително. За оптимални резултати е желателен по-продължителен прием.

Продуктът е наличен в аптеките в страната. Може да се поръча и през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This