Мъчителното главоболие (цефалгия) е един от възможните симптоми на коронавирус (COVID-19). Запознайте се с основните му характеристики, които го различават от другите видове главоболие, и разберете как да го потушите.

Ето какво казват учените за главоболие при коронавирус

По думите на д-р Давид Гарсия Асорин, невролог в Университетска клинична болница на Валядолид, Испания, и член на Испанското дружество по неврология (SEN), неврологичните симптоми са „най-честите извънбелодробни прояви на коронавирус инфекция“. Сред тях основните са главоболието, което засяга между 40 и 60% от пациентите с изявена симптоматика на COVID-19, мускулните болки (миалгия), загубата на обоняние (аносмия) и изчезването на вкуса (дисгевзия).

„Главоболието е чест и мъчителен симптом при ковид болни. Ако се съберат адекватни данни от анамнезата, ясно ще изпъкнат неговите характеристики.“ Това казва д-р Хесус Порта-Етесам. Той е вицепрезидент на Испанското дружество по неврология, ръководител на Отделението по неврология в Университетска клинична болница „Сан Карлос“ в Мадрид и професор във Факултета по медицина в Университет Комплутенсе в Мадрид.

Видове главоболие при пациенти с коронавирус

В изследване, публикувано наскоро в сп. Headache от д-р Порта-Етесам и неговия екип, част от който е д-р Гарсия Асорин, са описани следните 4 вида главоболие при медицински лица с ковид:

Главоболие, характерно за COVID-19

То се влошава при физическа активност и движение на главата, саботира съня и се мести в различни точки на главата. За него д-р Гарсия Асорин казва, че при някои пациенти прилича на тензионно главоболие, докато при други напомня на мигрена с гадене, повишена чувствителност към светлина (фотофобия) и звук (фонофобия). Той подчертава, че не е описана характеристика, която да е уникална за това главоболие при коронавирус.

Влошено първично главоболие при коронавирус

Характерно е за пациенти, които са страдали от главоболие, преди да се заразят с COVID-19.

Главоболие в резултат на носенето на защитни предпазни средства

Използването на защитна маска и предпазен шлем за лице може да причини главоболие. Причината е в постоянния натиск, който оказват защитните предпазни средства върху определени зони на главата.

Главоболие от стрес

Силното нервно напрежение, породено от пандемията, е в основата на главоболието, което изпитват много болни и здрави хора. „То е двустранно, не е съпроводено нито от гадене и повръщане, нито от чувствителност към звук, и се влияе добре от двигателна активност“, разяснява д-р Порта-Етесам.

Природното решение срещу главоболие при коронавирус

Видни наши неврлози препоръчват Мигренон/Migrenon® като средство на първи избор при болки в главата в резултат на коронавирус инфекция. Благодарение на активното вещесто партенолид, извлечено от висококачествен екстракт от лековитата билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium) този природен продукт:

  • влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете
  • съдейства за намаляване на пристъпите на главоболие, силата на болката, гаденето и повръщането
  • подобрява качеството на живот

Активната съставка се намира в иновативни течни капсули (Solucaps) за още по-добра ефективност. Така тя се усвоява по-бързо и цялостно от организма и действието ѝ е по-силно.

Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на болката. Продуктът е безопасен и има добра поносимост при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This