Тензионно главоболие – същност

Този вид главоболие се характеризира с умерена дифузна болка, която повечето от страдащите описват като стягане в областта на главата. Според специалистите това е често срещана форма на главоболие като има вероятност да се появи във всички възрасти.

Тензионно главоболие – симптоми на неврологичното състояние

При тензионното главоболие болката е умерена. Локализирана е в тилната, слепоочната или челната област. Обикновено състоянието не се съпровожда от повръщане, но се наблюдават отделни случаи с гадене, липса на апетит, фото- и фонофобия. Повечето засегнати съобщават за болка и скованост в мускулите на скалпа и врата.

Класификация на тензионното главоболие

Съобразно протичането това главоболие се разделя на:

– възникващо епизодично
– хронично протичащо

Ако пристъпите на тензионно главоболие са до 10 в рамките на половин година, се определя за епизодично. Но ако тези показатели са надхвърлени вече става въпрос за хронично протичане. За хроничното главоболие способстват емоционални разстройства, стрес, както и заболявания на шийната част от гръбначния стълб. Прекомерната консумация на напитки, съдържащи кофеин, тютюнопушенето както и системният прием на големи дози аналгетици, също провокират поява на тензионно главоболие.

Как да се справите с тензионното главоболие?

За да се справите с този вид главоболие най-напред е необходимо да направите опит за отказ от тютюнопушеното (ако пушите), да редуцирате употребата на алкохол и кофеин. Специалистите препоръчват страдащите от тензионно главоболие да бъдат физически активни. Освен това е важно да се осигури достатъчно количество пълноценен сън. Тензионното главоболие се повлиява добре и от физиотерапевтични процедури – масажи на вратната област, електротерапия и др. Психотерапията може да улесни лечението при главоболие, съчетано с емоционални разстройства.

Към всичко изброено ще добавим и природния продукт Мигренон/Migrenon®. Редовният му прием оказва значителна подкрепа при лечение на тензионно главоболие, особено от хроничен тип. Мигренон потиска химичните реакции, водещи до главоболие – мигренозно, тензионно и др. Това се дължи на активната съставка партенолид, която се използва отдавна за предотвратяване на различни видове главоболие, включително и мигрена. Този природен продукт влияе положително на гладката мускулатура на кръвоносните съдовете, което има отношение към главоболието. Партенолид е получен чрез патентован процес на вакуум екстракция. При него се постига 25 пъти по-висока концентрация, в сравнение със стандартната процедура на извличане. Мигренон се приема по една капсула до 3 пъти дневно, след хранене. При по-продължително приложение Мигренон успешно намалява честотата и силата на всякакъв вид главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This