Ароматът на чистота и свежест е в основата на всички благотворни обонятелни възприятия. Терминът ароматерапия се използва за първи път през 1920 г. от френския химик Рене-Морис Гатефос, който отдава живота си на лечебните свойства на есенциалните масла.

Как ароматерапията влияе при мигрена и главоболие?

Етеричните масла са изключително ефективни при мигрена и главоболие като повлияват благоприятно болките, спазмите, световъртежа и гаденето. При вдишването на ароматните вещества те оказват отпускащо въздействие на нервната система.

Чрез обонятелните рецептори тяхното въздействие се проявява почти веднага – помирисвайки розата например, вие се усмихвате и самочувствието ви се подобрява. Същото става и когато при главоболие поднесете към носа си шишенце с ментово масло. Не се учудвайте обаче ако прочетете, че едни и същи етерични масла се препоръчват при различни здравословни проблеми. Това е така, защото много от тях притежават широк спектър на действие.

Етерични масла с благоприятно действие при мигрена и главоболие

Етерично масло от лавандула – има благоприятно действие, като облекчава главоболието. Улеснява заспиването ако се използва преди лягане.

Етерично масло от лайка – действието му е същото, както при лавандулата.

Евкалиптово етерично масло – помага при главоболие и мигрена, най-вече причинени от проблеми със синусите.

Етерично масло от палисандрово дърво – облекчава нервното напрежение. При смесване с етерично масло от розмарин стимулира оросяването на мозъка, което спомага за облекчаване на главоболието.

Етерично масло от мента – съдържа голямо количество ментол, като сред многобройните му употреби е и тази в борбата с мигрената. Трябва да се вземе под внимание, че не е подходящ стимулант за употреба непосредствено преди лягане.

Етерично масло от розмарин – има успокояващ ефект върху нервната система и спомага за избистряне на мисълта.

Кориандър – широко разпространена подправка в Индия. Маслото му е с леко сладък, но остър аромат, като има освежаващо действие при нервно напрежение.

Масла от жасмин, роза, иланг-иланг, сандалово дърво – освен, че са изразени афродизиаци, тези масла имат облекчаващо и успокояващо действие при мигрена и глабоволие.

Ароматерапия и природно средство в борбата с мигрена и главоболие

След като ви запознахме с действието на етеричните масла остава само да го засилите с природен продукт, оказващ благоприятен ефект при мигрена.

Природният продукт Мигренон/Migrenon® съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), който потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигренозно главоболие. Мигренон оказва благоприятен ефект и при други видове главоболие, като повлиява пристъпите и силата на болката, гаденето и повръщането.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This