Около 70% от хората поне веднъж в живота си са страдали от главоболие, възникващо вследствие на стрес, а много от тях са засегнати от него по няколко пъти седмично. От главоболие, причинено от стрес обикновено страдат хора във възрастовия диапазон 30 – 50 години. Обикновено засяга хора, които имат напрегнато ежедневие, чиято работа е свързана с множество отговорности и придържане към срокове.

Какви видове главоболие, вследствие на стрес познаваме?

Тензионно главоболие

Човек изпитва непулсираща, тъпа болка, която в повечето случаи е двустранна, от лека до умерено силна. Най-често този тип главоболие причинява стягане в областта на врата и темето. При тензионното главоболие не се наблюдават гадене и повръщане, а при физическа активност болката не увеличава интензитета си. Според специалисти самолечението с обезболяващи може да превърне тензионното главоболие в хронично. Най-ефективната профилактика на този тип главоболие е избягването на стреса.

Психогенно главоболие

Психогенното главоболие се проявява почти всеки ден, обхваща период от няколко месеца до няколко години и отшумява при продължителна почивка.

Главоболие, дължащо се на глад

Съгласете се, че когато сме стресирани и имаме неотложни задачи за довършване последното нещо, за което мислим е храната. Когато сме гладни обаче се понижава нивото на кръвна захар, което води до главоболие. Ето защо е нужно да се храним в определените за това часове и да не пропускаме нито едно хранене през деня, независимо от ангажиментите си.

Хронично ежедневно главоболие

Този тип главоболие се разделя на първично и вторично. Първичното главоболие е с продължителност от 15 или повече дни в месеца. Вторичното главоболие се проявява вследствие на съдови, травматични, инфекциозни и неопластични заболявания на мозъка. Освен от стрес този тип главоболие може да се причини и от злоупотреба с медикаменти.

Посттравматично главоболие

При този тип главоболие болката се проявява ежедневно и е локализирана или генерализирана. По симптоми това главоболие е близко до тензионното и мигрената.

Как да се преборим с главоболието причинено от стрес?

Един от подходящите начини за това е чрез ограничаване на стреса, но колко ли от нас могат и успяват да се справят с тази нелека задача? В тези случаи на помощ идва природният продукт Мигренон. Мигренон съдържа активна съставка партенолид (висококачествен стандартизиран екстракт от билката моминска вратига). Партенолид от много години се използва като ефективно средство за борба с главоболието, тъй като доказано понижава интензитета на болката и постепенно намалява броя на главоболията до тяхното пълно отшумяване.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This