Чувствителност към светлина при мигрена е един от характерните симптоми на неприятното главоболие. Между 85% до 90% от хората, живеещи с мигрена, съобщават, че са изпитвали чувствителност към светлина (фотофобия). Въпреки това двете състояния се проявяват и поотделно без да имат връзка помежду си.

Защо се появява чувствителност към светлина при мигрена?

Според Американската фондация за мигрена фотофобията е един от най-отличителните симптоми на състоянието. Изследванията показват, че при хора с мигрена мозъчният център за визуална обработка, който управлява чувствителността към светлина, е свръхвъзбудим. Дискомфортът се проявява спрямо естествена или изкуствена ярка светлина, промени или премигвания в осветлението. Синьо-зелената светлина от цифровите екрани на дигиталните устройства, флуоресцентното осветление и UV лъчите от слънчевите лъчи могат да бъдат особено въздействащи. Възможно е тези фактори да влошат силата и продължителността на главоболието или дори да предизвикат мигренозна атака. Фотофобията може да се появи преди, по време или след мигренозен пристъп.

Използването на слънчеви очила за мигрена може да бъде начин за справяне със свръхчувствителността към светлина

Слънчевите очила за мигрена имат поляризирани лещи, които облекчават фотофобията. Те филтрират специфични дължини на светлинните вълни, които могат да предизвикат или влошат пристъпите на главоболие.

При някои хора подходящите слънчеви очила намаляват честотата на мигренозните пристъпи и облекчават болката и дискомфорта, причинени от фотофобията. Малко проучване от 1991 г. включва група от 20 деца с мигрена, които са използвали или FL-41 лещи, или сини слънчеви очила за мигрена в продължение на 4 месеца. Изследователите открили, че лещите FL-41 намаляват честотата на главоболията, продължителността и интензивността на мигренозните епизоди. В по-скорошно проучване от 2016 г., проведено сред хора с мигрена и чувствителност към светлина, изследователите наблюдават ефективността на покритията на лещите с филтър. За целите на проучването участниците носят филтрирани лещи, които блокират видимата светлина при 480 нанометра (nm) или 620 nm. Резултатите показват, че и двата типа водят до значимо намаляване на главоболието. Препоръчително е хората, при които светлината влошава пристъпите на мигрена да носят поляризирани слънчеви очила не само през лятото, но и през останалите сезони.

Природно средство, което доказано овладява мигренозните атаки

Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт с мощен ефект при мигрена. Активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) доказано разрежда и предотвратява мигренозните пристъпи. Освен, че повлиява благоприятно върху мигренозните атаки, партенолидът спира гаденето и повръщането. Също така влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This