Въпреки че при пристъп на главоболие, спортът е последното нещо, за което хората се сещат, проучвания доказват ползи от практикуването на физическа активност при мигрена. Епизодите причиняват силна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата, в продължение на часове. Понякога мигренозните пристъпи засягат страдащите няколко последователни дни и са съпътствани от гадене, повръщане, повишена звукова и светлинна чувствителност. Мигрената е по-разпространена сред жените, отколкото при мъжете, и се среща по-често при хора в трудоспособна възраст. Една от основните причини спортът да облекчава пристъпите на главоболие е, че по време на тренировка в организма се освобождават ендрофини – естествени болкоуспокояващи вещества.

Прибиране на брадичката – лесно упражнение за начинаещи

Сковаността на врата и проблеми със стойката могат да бъдат провокиращ фактор за мигренозен пристъп. Едно лесно упражнение, което може да изпълнявате у дома и не отнема много време, показва добър ефект срещу болезненото главоболие. Застанете в изправено или седнало положение. Гледайте право напред и дръжте врата и раменете отпуснати. Поставете пръст на брадичката си и леко плъзнете надолу към врата. Не задържайте дъха си. Възможно е да усетите леко напрежение в горната част на шията. Направете 10 повторения. Ако упражнението причинява болка, не го практикувайте.

Йога и тай-чи – отличен избор на физическа активност при мигрена

Практики, които включват бавни движения, разтягане и релаксация проявяват значителен благоприятен ефект при хората с мигрена. Тези ползи се потвърждават от клинично проучване, което включва 114 пациенти на възраст от 18 до 50 години с поставена диагноза „епизодична мигрена“. Изследователите установяват, че хората, които практикуват йога в допълнение към назначената терапия, имат пристъпи на главоболие по-рядко или те са протичали с по-лека симптоматика, отколкото при пациентите, които са разчитали само на предписаното лечение.

Тай-чи е китайско бойно изкуство, което може да служи като превантивна мярка за появата на мигрена. В проучване от 2018 г., проведено сред 82 китайки с епизодична мигрена, изследователите откриват, че след 12 седмици тренировки по тай-чи, дамите са имали значително по-малко пристъпи на главоболие.

Аеробни тренировки

Аеробните активности като ходене, джогинг, бягане или колоездене са полезни за страдащите от мигрена. Упражненията с умерена интензивност, които повишават сърдечната честота могат да намалят пристъпите на главоболие. За да сте сигурни, че не се натоварвате прекомерно, е добре да поддържате темпо, което не възпрепятства провеждането на разговор по време на тренировка. За да има ефект е важно физическата активност, която избирате да ви носи удоволствие и да се придържате редовно към тренировъчния режим.

В допълнение към практикуването на физическа активност при мигрена се доверете на природно средство с доказан ефект

Мигренон/Migrenon® е изцяло натурален продукт, който помага за постигане на живот без главоболие. Действа за намаляване тежестта и честотата на пристъпите и подобрява качеството на живот. Благотворният му ефект се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка капсула). Този висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) се извлича чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура. Мощното действие на продукта е усилено от иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), която позволява бързо и цялостно усвояване от организма. Продуктът се дозира по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Има отлична поносимост при дълговременна употреба и е с висок профил на безопасност.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This