Мигрена при мъжете се среща три пъти по-рядко отколкото при жените. Според някои изследвания дори болката по време на пристъп е по-слаба при представителите на силния пол. Едно от обясненията за тази статистика е, че поне половината от мъжете, проявяващи симптоми на мигрена, се диагностицират неправилно. Причините за това са две:

  • мъжете по-рядко споделят оплакванията си от главоболие и гадене
  • лекарите рядко посочват мигрената като евентуална причина за страдание при силния пол

Най-често мигрена при мъжете се обърква със синусово главоболие или с тензионно главоболие. В следващите редове вижте какво още прави жените по-предразположени към мигрена и универсално решение на проблема за двата пола.

Защо мигренозното главоболие „обича“ жените?

Основната причина от мигрена по-често да страдат жените са хормоналните флуктуации в различни етапи от живота на дамите. Женският полов хормон естроген е свързан пряко с мигренозното главоболие. Смята се, че колебанията в нивата му са причина за мигренозни пристъпи по време на менструация, бременност, менопауза или при прием на контрацептиви. Според някои изследвания високите стойности на естроген при мъжете е възможно да са причина те да страдат от неприятните пристъпи на главоболие.

Важно е да споменем, че мигрената е мултифакторно заболяване

За изявата на мигрена е необходима комбинация от фактори – както вътрешни, така и такива, свързани с начина на живот и средата. Следните причини е възможно да провокират пристъпи на главоболие и при двата пола:

  • Генетична предразположеност
  • Стрес
  • Небалансирано хранене

Рискът от мигрена нараства два пъти, ако имате роднина от първа степен (някой, с когато имате около 50% съвпадение на генетичния материал), който страда от мигрена.

Силното нервно напрежение е сред най-честите причини за поява на болезнените пристъпи. Най-напред силният ежедневен стрес води до психогенно главоболие. Когато то хронифицира се появява мигрената. При хронични нива на стрес се наблюдава покачване на хормона адреалин, а високите му стойности в кръвта водят до продължителна умора, общо изтощение и повишават риска от мигренозен пристъп.

Злоупотребата с алкохолни напитки и тютюневи изделия, както и прекомерната консумация на храни, които съдържат нитрати или овкусители като мононатриев глутамат, са чести причини за мигрена.

В заключение следва да уточним, че факторите, провокиращи мигрена, са строго индивидуални. Най-сигурният начин да предотвратите атаките е чрез наблюдение да откриете какво причинява мигренозни пристъпи при вас и да го избягвате.

Универсално решение – природен продукт, който побеждава пристъпите на мигрена и при мъжете, и при жените

Мигренон/Migrenon® е природен продукт номер 1 на българския пазар, който стопира мигренозната болка. Положителното въздействие при главоболие от мигренозен характер се дължи на активната съставка партенолид. Това е вещество, извлечено от лечебното растение с антимигренозен ефект Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Партенолидът в продукта е с най-високо качество. Пречистен е до съвършенство и е в оптимално количество – над 0.43 mg във всяка течна капсула. Течната капсула (Solucaps) е форма, която позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект. Продуктът има удобен прием – по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This