Ново проучване открива любопитна връзка между нивата на витамин В1 (тиамин) в организма и пристъпите на мигрена. Към момента все още не са изяснени всички фактори, които провокират възникването на мъчителното главоболие, но се оказва, че някои витамини намаляват риска от мигрена. В следващите редове споделяме повече за любопитното изследване, публикувано в „Headache: The Journal of Head and Face Pain“.

Мигрена и витамин В1 – в положителна връзка помежду си

В ново изследване учени разглеждат връзката между два витамина от В групата – тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2), и тежестта на главоболието по време на мигренозна атака. За целите на експеримента екипът анализира данните на повече от 13 000 души, участвали в Националното проучване за изследване на здравето и храненето от 1999-2004 г. Оказва се, че 2745 от тях са имали силно главоболие или мигрена през последните три месеца от посочения период. Учените са изследвали 24-часовия хранителен прием на тиамин и рибофлавин, като са разгледали данните, събрани от компютърно подпомогнати интервюта на участниците. Те отчитат няколко фактора, включително възраст, начин на живот, демографски характеристики и съпътстващи заболявания на участниците.

Резултатите показват, че по-високите количества тиамин в диетата са свързани с по-нисък риск от мигрена. Тенденцията се наблюдава особено при жените, страдащи от мъчително главоболие. Изследователите обаче не откриват значителна връзка между нивата на рибофлавин и пристъпите на мигрена.

Д-р Джеймс Джордано, професор по неврология и биохимия в Медицинския център на университета Джорджтаун във Вашингтон, отбеляза следното: „Това проучване предоставя важни данни в подкрепа на тезата, че хранителните фактори оказват влияние върху предизвикването на мигренозно главоболие. Особено любопитно е, че резултатите показват статистически значимата роля на витамин В1 за облекчаване на мигрена. Доказано е, че той е особено важен за регулиране на мозъчните нива на невротрансмитера серотонин. Аномалиите в серотониновата функция са пряко замесени в патофизиологията на мигрената“.

Ограничения на проучването

Въпреки обнадеждаващите резултати, които предоставя проучването, има и някои ограничения. Първото е, че се разчита на данни, самоотчетени от участниците, което крие риск от неточности. Изследователите също така не са отчели приема на хранителни добавки, които биха могли да повлияят на ефектите от тиамина и рибофлавина. Съществува риск и от грешки въз основа на използваните техники за анализ и този тип изследване не може да докаже, че липсата на витамин В1 причинява мигрена. Експериментът по-скоро изяснява въздействието, което тиаминът има върху мигренозните главоболия и поставя отлична основа за провеждане на още изследвания по темата в бъдеще.

Мигрена – възможно е да я овладеем с помощ от природата

Специалистите у нас препоръчват на страдащите от мъчително главоболие да се доверят на Мигренон / Migrenon®. Този изцяло натурален продукт овладява пристъпите на мигрена и разрежда честотата на главоболията по напълно естествен и безопасен път. Повлиява благоприятно силата на болката и съпътстващите оплаквания, като гадене и повръщане. Благоприятното действие се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка течна капсула). Това е висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium), извлечен чрез патентован процес на вакуум екстракция. При този иновативен метод се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Продуктът е подходящ за дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и нежелани реакции. Дозировката подлежи на адаптация спрямо индивидуалните оплаквания – честота на пристъпите и сила на болката.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This